Denník N

Jedna bez nej bola dva roky, iné ju prvýkrát majú až po kariére. Shiffrinová otvorila tému menštruácie v profi športe

Obrázok vygeneroval nástroj Midjourney
Obrázok vygeneroval nástroj Midjourney

Menštruácia vplýva na výkony športovkýň, hoci sa o nej takmer vôbec nehovorí.

Lyžiarka Mikaela Shiffrinová počas hodnotenia svojho výkonu v talianskom Kronplatzi pred reportérkou rakúskej televízie ORF povedala, že je „vo veľmi nešťastnej fáze mesačného cyklu“. Televízny prekladateľ zostal zaskočený a do nemčiny preložil, že Shiffrinová sa teraz nemôže bicyklovať.

Zrejme si myslel, že zle počul a ona nepovedala „cycle“ (cyklus), ale „bicycle“ (bicykel), aj keď jeho interpretácia o bicyklovaní nedávala v kontexte celej výpovede žiadny zmysel.

Reportérka televíznej stanice Alina Zellhoferová, ktorá sa s ňou zhovárala, okamžite porozumela, že reč je o menštruácii. „Som s tebou,“ povedala.

Americká lyžiarka potom na svojom Instagrame s odľahčením zverejnila video z rozhovoru zostrihané so zábermi, ako sa bicykluje, s textom: „Ak by ešte niekto bol náhodou zmätený… je to moja menštruácia, hovoríme o mojej menštruácii. #normalizujmemenštruáciu #smecyklické“.

Na video reagovali mnohé lyžiarky, ktoré Shiffrinovej vyjadrili podporu, že o téme hovorí. Predmetný rozhovor sa stal pred kamerami rakúskej verejnoprávnej televízie a reagovala naň aj rakúska ministerka spravodlivosti Alma Zadicová.

Na Twitteri zverejnila video, na ktorom sa bicykluje, a poďakovala Shiffrinovej, že otvorene hovorí o téme menštruácie. „Aj ja mám cyklus raz do mesiaca,“ povedala.

V tomto texte sa dozviete:

  • kedy menštruácia zmizne či ako sa dá regulovať;
  • že sú športovkyne, ktoré pre menštruáciu nemohli trénovať;
  • že existuje operácia, ktorou sa dajú vyriešiť extrémne bolesti;
  • alebo aj to, že viaceré športovkyne prvýkrát dostanú menštruáciu až po ukončení kariéry.

Keď menštruácia zmizne

Zatiaľ čo športovkyne ako napríklad Shiffrinová riešia, ako ich môže menštruácia ovplyvniť, iným sa môže, naopak, úplne vytratiť.

„Pre vysokú záťaž som bola dva roky bez cyklu. ‚Ak chcete mať deti, musíte spomaliť,‘ povedal mi lekár,“ napísala bývalá biatlonistka Terézia Poliaková.

To, čo sa dialo Poliakovej,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie