Denník N

Korupcia vo vojnových časoch – dve hlavné mestá, dva prístupy

Volodymyr Zelenskyj reční v americkom kongrese. Foto - TASR/AP
Volodymyr Zelenskyj reční v americkom kongrese. Foto – TASR/AP

Pre Kremeľ je vo vojnových podmienkach prvoradá lojalita elít a je ochotný prižmúriť oči nad rozkrádaním. Na druhej strane sa Kyjiv obáva o dôveru verejnosti, ktorá klesá v dôsledku nedostatočných pokusov o boj proti korupcii.

Zrušenie povinného každoročného zverejnenia majetkového priznania pre poslancov všetkých úrovní v Rusku sa v skratke nazýva „zákon o odosobnenom priznaní príjmov“. Práve ho schválila Štátna duma a zdá sa, že nie je posledným dôsledkom blížiaceho sa odstúpenia krajiny od Trestnoprávneho dohovoru o korupcii Rady Európy.

Niekto môže povedať, že je normálne skrývať údaje v čase vojny, ale v Rusku na rozdiel od Ukrajiny neexistuje nič také ako dočasné zrušenie povinnosti. Okrem toho je situácia v Kyjive úplne iná – v priebehu dvoch dní došlo k sérii odvolaní vysokopostavených úradníkov, čo dokazuje jasnú vôľu orgánov bojovať proti korupcii.

Nie uznaný, ale prepustený

Ukrajinskú vládnucu triedu zasiahla vlna prepúšťania a výpovedí v nadväznosti na medializované vyšetrovanie nákupu predražených potravín pre armádu krajiny, ktorá je vo vojne. Ukrajinské ministerstvo obrany označilo obvinenia za manipuláciu, ale nepožadovalo, ako by sa to teraz určite stalo v Rusku, aby novinárov odsúdili za „diskreditáciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie