Denník N

Filmový Titanic má 25 rokov a opäť ide do kín. Môže ešte dnes niekoho zaujať?

Kate Winslet a Leonardo DiCaprio vo filme Titanic. Foto - Paramount Pictures and Twentieth Century Fox
Kate Winslet a Leonardo DiCaprio vo filme Titanic. Foto – Paramount Pictures and Twentieth Century Fox

Film Titanic patrí k najúspešnejším filmom histórie. Vo štvrtok 9. februára príde opäť aj do slovenských kín vo vylepšenej 4K 3D verzii.

Ten fenomenálny triumf ho opantal. Keď si James Cameron vo februári 1998 preberal Oscara za najlepšiu réžiu, bol priam vo vytržení. Kto by nebol? Jeho Titanic, najdrahší film, aký dovtedy vznikol, mal 14 nominácií na ceny akadémie a jedenásť z nich premenil.

„Som kráľom sveta,“ zakričal nadšene, keď poďakoval svojim „osobným producentom“, mame a otcovi, ktorí sedeli v hľadisku.

Mala to byť vtipná parafráza na scenár filmu, ktorý ho práve dostal na vrchol. „Som kráľom sveta,“ kričal mladý Jack Dawson na prove luxusného parníka, kam sa dostal šťastím v kartách, netušiac, že loď namiesto do New Yorku dorazí na dno oceánu.

Aj dvadsaťpäť rokov od jeho vzniku tento film ľudí fascinuje, lebo vo svojej podstate je provokujúci: je to len sentimentálna romanca alebo naozaj dobrý film? A musí sa jedno s druhým vylučovať?

Plagát k obnovenej premiére Titanicu po 25 rokoch. V slovenských kinách sa začína premietať 9. februára 2023.

Na dne oceánu, na vrchole rebríčkov

Jamesovi Cameronovi jeho oslavný výkrik mnohí vyčítali. Nič sa zo svojho filmu nepoučil, stúpla mu do hlavy pýcha, vraveli v Hollywoode. Pred každým ďalším filmom bol odpísaný.

Lenže čísla hovoria presný opak. James Cameron nakrútil tri z piatich najvýnosnejších filmov v histórii. Titanic tomu rebríčku „kraľoval“ dlhých dvanásť rokov. Zosadil ho z neho sám Cameron, keď v roku 2009 nakrútil Avatara, a na prekvapenie mnohých sa momentálne darí aj jeho pokračovaniu.

Americké kiná sa v posledných týždňoch snažia nájsť vysvetlenie, prečo ostali diváci napriek silnej oscarovej sezóne sedieť doma na gaučoch. Na nedostatok dobrých filmov to zvaliť nemôžu, aj kritikmi dobre hodnotené filmy majú veľmi nízku návštevnosť.

Pre Camerona to však neplatí. Jeho nový Avatar sa stal jednotkou v návštevnosti po celom svete, okrem iných krajín aj na Slovensku.

Čím to je, že práve on je z pohľadu tržieb v kinách tým najúspešnejším režisérom?

Nedávno sa nad touto otázkou v britskom Guardiane zamýšľala filmová kritička Helen O’Hara. Jej vysvetlenie je napokon pomerne jednoduché: kým iní režiséri robia dobré filmy, James Cameron robí filmy, ktoré chcete vidieť v kine – aj keď do kina nechodíte.

*

To bol aj prípad Titanicu. Začiatkom roka 1998 sa dostal aj do slovenskej distribúcie. Do kín si ho išlo pozrieť viac ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie