Denník N

Mierotvorcovia často zomierajú po atentáte

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Líder, ktorý robí kompromisy v záujme mieru, môže preto prísť o život. To je realita, ktorej si musí byť vedomý aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Autorka je rusko-americká politologička

„Blahoslavení tvorcovia pokoja,“ povedal Ježiš Nazaretský svojim nasledovníkom, „lebo oni sa budú volať Božími synmi.“ To, či sa tí, ktorí sa odvážia ukončiť brutálne konflikty, tešia veľkej odmene v nebi, ako sľubuje kázeň, nevieme. Ale je jasné, že tu na zemi mierotvorcovia za svoje úsilie často zaplatili vysokú cenu – neraz aj svojím životom.

Jasný odkaz

Takýchto príkladov je veľa. V decembri 1921 podpísal Michael Collins, vodca írskeho boja za nezávislosť od Spojeného kráľovstva, kontroverznú anglicko-írsku zmluvu, ktorá vytvorila Írsky slobodný štát s kráľom Jurajom V. ako s hlavou štátu. Nasledovala krvavá občianska vojna, v ktorej Collinsa zavraždili, hoci sily podporujúce zmluvu nakoniec zvíťazili.

V novembri 1977 – len štyri roky po jomkipurskej vojne – sa stal egyptský prezident Anwar al-Sadat prvým arabským lídrom, ktorý navštívil Izrael, kde predniesol prejav, ktorý prekonal všetky očakávania. „Dnes k vám prichádzam s pevným odhodlaním,“ povedal izraelským zákonodarcom, „vytvoriť nový život, nastoliť mier.“ Táto návšteva vydláždila cestu k dohodám z Camp Davidu z roku 1978 a následne k egyptsko-izraelskej mierovej zmluve z roku 1979. Protiizraelské nálady však nezoslabli a v roku 1981 spustili fundamentalistickí dôstojníci egyptskej armády na vojenskej prehliadke paľbu na Sadata. Streľba ho okamžite zabila, ale mier, ktorý inicioval, už nie.

V septembri 1995 podpísal izraelský premiér Jicchak Rabin Dohodu z Oslo II – zásadný krok vedúci ku komplexnej mierovej dohode medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. O necelé dva mesiace ho zabila atentátnikova guľka. Ale vtedy mierový proces stratu mierotvorcu neprežil. Dnes sa zdá, že obe strany sú od dohody ďalej ako kedykoľvek predtým.

A tým výpočet neskončil. Niekdajšieho ministra zahraničia Walthera Rathenaua zavraždili za vyjednávanie Rapallskej zmluvy so Sovietskym zväzom. Mahátmu Gándhího zastrelil hinduistický nacionalistický fanatik, ktorý namietal proti jeho filozofii tolerancie voči moslimom. Indického premiéra Rádžíva Gándhího vyhodil do vzduchu samovražedný tamilský atentátnik krátko po ukončení indickej vojenskej intervencie v občianskej vojne na Srí Lanke.

Odkaz je jasný: líder, ktorý robí kompromisy v záujme mieru, môže preto prísť o život. To je realita, ktorej si musí byť vedomý aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Komentáre

Teraz najčítanejšie