Denník N

Ďalší Putinov útok na Kyjiv sa zadrhne na prvých kilometroch, vraví ruský opozičný politik

Gennadij Gudkov. Foto - Wikimedia Commons/Bogomolov.PL
Gennadij Gudkov. Foto – Wikimedia Commons/Bogomolov.PL

Gennadij Gudkov je ruský opozičný politik, podnikateľ, plukovník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby vo výslužbe a bývalý poslanec Štátnej dumy.

Spolu s Alexejom Navaľným alebo Borisom Nemcovom sa v roku 2012 podieľal na organizácii zhromaždenia Za čestné voľby na Bolotnom námestí. Následne ho na zasadnutí dumy bez rozhodnutia súdu zbavili poslaneckých právomocí.

Gudkov a jeho rodina boli opakovane cieľom domových prehliadok, vlani prehľadávali aj jeho kanceláriu.

Na čo sa v rozhovore okrem iného pýtame:

  • Môže putinovský režim fungovať bez Putina?
  • Aké typy ľudí podporujú Putina?
  • Obetovali by Kadyrov a Prigožin Putina pre svoju záchranu?
  • A hovorí niekedy Putin pravdu?

Prečká Putin rok 2023?

Veľmi rád by som odpovedal, že nie, ale to by bolo príliš optimistické. Samozrejme, dúfam, že ľudia v Rusku chápu, že koniec je nevyhnutný, že hrôzy sa budú stupňovať. Dúfam, že niečo urobia, ale potom sa dostávame k dôležitej otázke: kto, čo a ako môže zrealizovať? Prikláňam sa skôr k tomu, že by sme mali zapracovať na rozštiepení elít. Ak by sme uvažovali o možnosti, že niekto Putina fyzicky odstaví od moci, mohla by to urobiť buď časť elít, ktorá chápe bezvýchodiskovosť situácie, alebo ľudové povstanie.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa blížila revolúcia zdola. Aspoň ja ju nevidím. To je vlastne najťažšia úloha – pochopiť, kedy môže dôjsť k revolúcii, pretože v minulosti k nim dochádzalo nečakane nielen pre štátnu moc, ale aj pre tých, ktorí na revolúcie čakali a pripravovali sa na ne. Sú ako prírodný živel. Ako keď čakáte na zemetrasenie a už sa zdá, že k nemu dôjde, ale nakoniec začne, až keď ho prestanete očakávať. Preto som priaznivcom toho, aby sa pracovalo na rozdelení elít a na tom, aby tento problém, ktorý je v podstate otázkou ich prežitia, samy vyriešili.

Ale ani od elít si toho nemôžeme veľa sľubovať, pretože vojna trvá už skoro rok a ony si stále neuvedomujú, v akom postavení Rusko je. 

Putin presviedča svoje elity, že všetko je v poriadku, že čas hrá pre nich, že Ukrajincom dôjde trpezlivosť, že pomoc bude slabnúť, že svoju rolu zohrá zničená infraštruktúra Ukrajiny, ktorá neumožňuje ľuďom normálne žiť, že sa zmení verejná mienka a myšlienkové pochody Ukrajincov. Putin sa navyše obklopil obrovským množstvom najrôznejších bezpečnostných opatrení, hromadami strážcov, bunkrami, dramaticky obmedzil kontakty s veľkou časťou elít.

Bojí sa všetkého. Preto jeho prehra musí byť zrejmá. Dôjde k nej, keď Ukrajina okrem Chersonskej oblasti podnikne ďalšiu ofenzívu, a to napriek mobilizácii v Rusku a uvedeniu vojensko-priemyselného komplexu do nepretržitej prevádzky. Následne sa elity začnú vykrúcať. Dokonca aj tí, ktorí to teraz znášajú, si uvedomia, že to je konečná. Práve taká atmosféra „zachráň sa, kto môžeš“ je potrebná.

Je to tak, že Putin sa živý nevzdá?

Ťažko povedať. Putin vždy cúval pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie