Denník N

Orbán vraj rozprával na uzavretom stretnutí o tom, že je proti členstvu v EÚ. Jeho slová teraz vysvetľujú rôzne

Viktor Orbán na letnej univerzite sedmohradských Maďarov. Foto - FB Viktora Orbána
Viktor Orbán na letnej univerzite sedmohradských Maďarov. Foto – FB Viktora Orbána

Dvaja účastníci uzavretého stretnutia s Orbánom napísali: Viktor Orbán by nechcel mať svoju krajinu v EÚ, ale nemá inú možnosť. Odvtedy uzrelo svetlo sveta viacero výkladov: nepovedal to, nepovedal to tak, novinári to zle pochopili alebo nedodržali základné pravidlá etikety v médiách.

Maďarský premiér odpovedal rozhodným „nie“ na otázku, či by chcel, aby bola jeho krajina členom EÚ. Podľa Viktora Orbána je Ukrajina územím nikoho, čo z nej spravili Rusi, ktorí síce nie sú schopní ju obsadiť, ale nemôžu ani dovoliť, aby sa stala trofejou Západu.

Toto sú vyhlásenia, ktoré vzbudili najväčšie ohlasy zo stretnutia maďarského premiéra so zahraničnými novinármi minulý štvrtok – na základe doterajších zhrnutí išlo o starostlivo vybraných konzervatívnych novinárov. Podľa kancelárie premiéra išlo o stretnutie s medzinárodne známymi vedcami a výskumníkmi, ktorí sa zaoberajú médiami. Rozhovor zorganizoval Mathias Corvinus Collegium (MCC), ktorý sa považuje za elitné vzdelávacie centrum maďarskej vlády.

Udalosť zhrnul ako prvý web American Conservative vo štvrtok, aby sa potom súhrn v piatok objavil v maďarských a medzinárodných médiách a okrem iného zaťažil aj tak nie práve najsrdečnejší vzťah medzi Ukrajinou a Maďarskom.

Vlastne iba vtipkoval?

Zaujímavé je, že z textu American Conservative sa vytratila časť, podľa ktorej by Orbán rozhodne nechcel, aby bolo Maďarsko členom EÚ.

Premiér vraj na stretnutí hovoril o tom, že Maďarsko nemá inú možnosť ako členstvo v EÚ, keďže 85 percent jeho exportu ide do Únie.

Autor textu Rod Dreher pre maďarský denník Népszava napísal, že sa nevyjadril celkom presne, pretože premiér len vtipkoval, keď vyhlásil, že by nechcel vidieť Maďarsko v EÚ, a keď hovoril o tom, nakoľko je to jemu samému nepríjemné, že v Bruseli je zlým chlapcom vždy len on.

Podľa ďalšieho zhrnutia, ktoré sa objavilo v sobotu a ktorého autorom je nemecký novinár Roland Tichy, Orbán

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie