Denník N

Magoni by už nedal rozhovor, po ktorom ho Vlhová vyhodila: Možno som urobil chyby, ale zaslúžim si rešpekt ako človek

Petra Vlhová a Livio Magoni v roku 2019. Foto - TASR/AP
Petra Vlhová a Livio Magoni v roku 2019. Foto – TASR/AP

Livio Magoni po Petre Vlhovej trénoval Metu Hrovatovú a Katharinu Liensbergerovú. Obe neúspešne.

Keď pred dvoma rokmi Petra Vlhová vyhrala veľký krištáľový glóbus, jej tréner Livio Magoni dal rozhovor talianskemu denníku Corriere della Sera, v ktorom povedal, že ona sa už nezlepší. Odvtedy už v trénerskej kariére veľa pozitívnych momentov nezažil.

Vlhová s ním okamžite ukončila spoluprácu a o rok s novým trénerom Maurom Pinim získala olympijské zlato.

Magoni trénoval Metu Hrovatovú, ktorá nezaznamenala výraznejšie úspechy a pred touto sezónou ukončila kariéru. Potom viedol Katharinu Liensbergerovú, držiteľku malého glóbusu za slalom. Po nepresvedčivých výsledkoch s ňou v januári na vlastnú žiadosť ukončil spoluprácu.

Magoni so žiadosťou o rozhovor ochotne súhlasil, no požiadal o niekoľko dní času, nechcel komentovať veci hneď po konci u Liensbergerovej.

Teraz ste trénovali v Rakúsku, čo je jedna z najväčších federácií, predtým ste boli na Slovensku v malom tíme Petry Vlhovej. Ako by ste to porovnali?

To sa nedá porovnať. Vo veľkej federácii sú všetky pravidlá nastavené, s Petrou to bolo inak. Jej otec Igor Vlha mi dal plnú dôveru manažovať si veci podľa môjho uváženia. Bol som šéfom, rodina mi verila a nasledovala ma. Bolo to niečo úplne iné.

Aké sú vaše ďalšie plány?

Teraz som doma vo Vipitene, trénujem tu v klube. Možno budem spolupracovať s niektorou televíziou počas majstrovstiev sveta. A zároveň pomáham svojmu synovi Eliasovi, možno budem trénovať deti.

Nemáte teda momentálne v pláne poobzerať sa aj po trénovaní pretekárky vo Svetovom pohári?

Nie, myslím si, že Magoniho momentálne nikto nepotrebuje, všetci majú veci zariadené. Mám taký pocit, že ani v budúcej sezóne ma nikto neosloví, pretože po týchto posledných skúsenostiach si asi každý povie, že ma v tíme Svetového pohára nepotrebuje.

Ste dnes ešte v kontakte s niekým z tímu Petry Vlhovej? Hovorili ste spätne o vašom konci?

Normálne sa rozprávam s Igorom Vlhom, nemám s ním problém, aj s nejakými inými ľuďmi z tímu. Iné je to s Petrou a jej bratom Borisom. Po tom, čo napísala do knihy,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie