Denník N

Ak niekde existovalo peklo, tak práve tu. Reportáž z obcí, ktoré každý deň ostreľujú Rusi

Zničená škôlka v obci Oleksandrivka. Foto - Wojciech Grzedzinski/Washington Post
Zničená škôlka v obci Oleksandrivka. Foto – Wojciech Grzedzinski/Washington Post

Píšu Siobhán O’Gradyová a Anastacia Galouchková, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

To jediné, čo ich oddeľuje, je voda.

Ruskí vojaci, zatlačení minuloročnou jesennou protiofenzívou, ovládajú východný breh dravej rieky Dnipro. Ukrajinci zase majú pod kontrolou západný.

Zatiaľ čo Ukrajina čaká na dodávky tankov zo Spojených štátov a Európy a na východe krajiny zúria boje o strategické mestá, tu na južnom bojisku sa vojna zmenila na akýsi vytrvalostný súboj. Rieka obmedzuje územný postup a umožňuje – aspoň zatiaľ – len ostreľovanie na diaľku.

Na trase vedúcej na východ a sever z obcí v zálive Dnipra až do Nikopola, ktorý je síce zničený, ale nikdy nebol okupovaný, sa šírka rieky pohybuje od niekoľkých kilometrov po menej než 305 metrov. Rusi sú vďaka tomu dosť blízko na to, aby mohli ostreľovať ukrajinské obce. Niektoré zasiahnu aj desiatky ráz denne. Ukrajinské sily paľbu opätujú.

Pred vojnou by táto trasa predstavovala asi 240 kilometrov a dala by sa autom prejsť za pár hodín. Pre poškodené cesty a mosty sa však trasa cez predtým Ruskom okupované územie stala náročnejšou. Cesty sú stále posiate opustenými ruskými kontrolnými stanovišťami a vojenskou technikou.

Na poliach farmárov sú vykopané ruské zákopy a palebné pozície. Značky varujú pred mínami. Pri vstupoch do obcí ukrajinskí vojaci varujú pred výrazným ohrozením v podobe možného ostreľovania.

Olexandrivka. Foto – Wojciech Grzedzinski/Washington Post

Novinári z Washington Post strávili niekoľko dní cestovaním po Ukrajinou kontrolovaných hlavných a bočných cestách, ktoré prepájajú tieto mestá a obce, aby zistili, ako civilisti často bez plynu a elektriny prežívajú zimu.

V mnohých mestách a obciach zostali len starší obyvatelia, ktorí prežívajú bez tepla len vďaka rozdávaným potravinám. Boja sa, že ich kedykoľvek môžu zabiť, a potichu si šepkajú o kolaborantoch žijúcich medzi nimi.

Mnohé z tunajších obcí prežili niekoľko mesiacov ruskej okupácie a nachádzajú sa na území, o ktorom Vladimir Putin tvrdí, že ho anektoval. Kremeľ teraz uisťuje, že tieto územia musia byť „oslobodené“, čo signalizuje odhodlanie Moskvy vrátiť sa – možno v rámci novej jarnej ofenzívy.

Olexandrivka

Poškodená cesta do tejto nedávno oslobodenej obce je len predzvesťou toho, čo leží ďalej. Na kraji cesty sú roztrúsené obhorené autá a zdochliny kravy a psa. Vojaci freneticky kričia, aby sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie