Denník N

Ako pomôcť týraným a zneužívaným deťom? Treba im veriť. Policajti sa učia lepšie komunikovať s obeťami

Ilustračné foto - Dev Asangbam/Unsplash
Ilustračné foto – Dev Asangbam/Unsplash

Čo prežíva dieťa, ktoré bolo roky sexuálne zneužívané? Prečo sa obete domáceho násilia správajú tak „zvláštne“? Školenie pre policajtov malo odpovedať aj na tieto otázky.

Mariana Kováčová si dodnes pamätá 16-ročné dievča, ktoré prišlo pred niekoľkými rokmi do ich poradne v Centre Slniečko. Od deviatich bolo zneužívané svojím otcom.

„Prišla k nám s priateľom, ktorý si všimol, že niečo nie je v poriadku,“ spomína Kováčová.

Keď sa od dievčaťa dozvedeli, čo doma zažívalo, hneď kontaktovali úrad práce, ktorý sa spojil s matkou. „Povedala im, že o ničom nevie. Sociálne pracovníčky ju varovali, že o tom nemá hovoriť s manželom, kým ho nevypočuje polícia. Lenže ona to nevydržala a doma sa ho spýtala, či je to pravda.“

Otec dievčaťa mal legálne prístup k zbrani a dcére, ktorú roky sexuálne zneužíval, opakoval, že ak ich tajomstvo niekomu prezradí, tak sa zastrelí. V deň, keď sa od manželky dozvedel, že sa jeho zločin prevalil, zobral si život.

„Matka pred celou rodinou mlčala o tom, prečo to urobil. A keďže nedokázala poskytnúť dcére v tej chvíli bezpečie, tá zostala na určitý čas u nás. Pomáhala jej psychologička, ale keby nemala oporu aj vo svojom priateľovi, neviem, ako by to zvládla. Cítila sa za všetko zodpovedná – za to, že bola zneužívaná, za otcovu smrť aj za to, čo bude ďalej s ich rodinou, lebo otec ich finančne zabezpečoval,“ opisuje Kováčová.

Pre všetkých v centre to bol nesmierne náročný prípad a snažili sa mladej klientke pomôcť. „Tieto deti sú na jednej strane neuveriteľne silné, ale často reagujú skratovo. Ich pocit viny je taký silný, že si môžu siahnuť aj na život. Pre mňa vtedy bolo až nepochopiteľné, keď sa rozhodla ísť na otcov pohreb a rozlúčiť sa s ním,“ priznáva odborníčka, ktorá sa týraným a zneužívaným deťom venuje už tridsať rokov.

Ako pripomína, neexistuje žiadny vzor ideálnej obete a naše predstavy o tom, ako by sa mala obeť v takej situácii správať, sú často veľmi vzdialené od reality.

Aj o tom hovorila riaditeľka Centra Slniečko príslušníkom policajného zboru v rámci online školenia zameraného na zlepšenie komunikácie s obeťami trestných činov. Na jednom z webinárov organizovaných ministerstvom vnútra sme sa zúčastnili aj my.

Deti treba vypočuť čo najskôr

S prvými prípadmi týraných a zneužívaných detí sa Mariana Kováčová stretla už počas vysokoškolskej praxe, keď navštevovala reedukačné zariadenia pre mládež. „Zistila som, že väčšina z umiestnených detí bola týraná a sexuálne zneužívaná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Sexuálne zneužívanie

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie