Denník N

Čo prekladáš? Zuzana Greksáková o prostredí brazílskeho severovýchodu

Ilustračné foto – Flickr/quattrostagioni
Ilustračné foto – Flickr/quattrostagioni

V roku 2022 oslávila Brazília 200. výročie nezávislosti a pri tejto príležitosti sa Portugalský inštitút rozhodol vydať viacero brazílskych diel. Bol medzi nimi aj oceňovaný román Pokrivený pluh od mladého afrobrazílskeho autora Itamara Vieiru Juniora a krátka novela Obscénna pani O od jednej z najvýznamnejších brazílskych autoriek Hildy Hilst.

Mal to byť môj prvý kontakt s brazílskou literatúrou, hoci pre Portugalský inštitút som už preložila viacero kníh, najmä od afrických a portugalských autorov a autoriek. Po prečítaní oboch rukopisov som bola nadšená – Pokrivený pluh sa veľmi ľahko čítal a mal pútavý dej.

Novela Obscénna pani O ma, naopak, vydesila, lebo bola napísaná ako prúd vedomia šialenej ženy a vyznačovala sa experimentálnym a provokatívnym jazykom a štruktúrou. Hoci mala len 80 strán, sama som sa pri nej takmer pomiatla.

O to viac som sa tešila, ako si „oddýchnem“ pri románe Pokrivený pluh. Opak bol však pravdou a znova sa mi potvrdilo, že „čítavý“ neznamená „ľahký na preklad“. Občas som dokonca upadala do takej obrovskej sebaľútosti, že som rodine bývalých otrokov na brazílskom severovýchode priam závidela obyčajný vidiecky život.

Čo by som bola občas dala za to, aby som namiesto boja so slovami mohla okopávať záhradku? A pritom som mala šťastie, že som na preklade mohla pracovať v čase najtvrdších lockdownov na Bali.

V ústrety úskaliam

Román Pokrivený pluh som začala prekladať pred dvoma rokmi – najprv len ukážku na účely grantu FPU a potom horúčkovito aj na účely jeho vyúčtovania. Bohužiaľ, moja nepozornosť a chyba v zmluve znamenali, že som na preklad 250-stranového románu mala presne mesiac. Fakt, že kniha pôjde do tlače až tento rok, hovorí za všetko – od prvotného prekladu si kniha vyžiadala mesiace cizelovania.

Napriek tomu, že kniha bola tým najlepším, čo som v portugalčine v roku 2021 čítala, mala mnoho úskalí. V prvom rade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čo prekladáš?

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie