Denník N

Ráno s NHL: Nie hneď ťažké činky, stačili skoky a odrazy. Ako z McDavida vyrástol najlepší hokejista súčasnosti

Foto – AP
Foto – AP

Dobré ráno,

Connor McDavid aj v aktuálnej sezóne potvrdzuje, že je najlepším hokejistom súčasnosti. Reálne atakuje bodovo najúspešnejšiu sezónu od čias Maria Lemieuxa a v NHL sa vo svojej ôsmej sezóne blíži k 800-bodovej hranici. Na jej prekonanie mu chýba desať kanadských bodov. V nočnom zápase proti Detroitu zaznamenal jednu asistenciu, Edmonton zvíťazil 5:2.

McDavid je komplexným hráčom a okrem technických zručností udivuje aj svojou rýchlosťou a výbušnosťou. Súťaž o najrýchlejšieho korčuliara v minulosti vyhral trikrát za sebou. Pri triumfoch zakaždým prekonal aj víťazné časy Petra Bondru a Mariána Gáboríka, ktorí rovnakú súťaž vyhrali v minulosti.

Pohybová dynamika a výbušnosť je úzko spojená so silovým tréningom, a je preto zaujímavé, že McDavid s ním začal pomerne neskoro a opatrne, no z dnešného pohľadu sa to ukazuje ako efektívny a progresívny prístup.

Hokejista Erik Černák nebodoval pri prehre Tampy Bay so San Jose 3:4 po predĺžení. O výhre hostí rozhodol svojím druhým gólom v zápase NHL švajčiarsky útočník Timo Meier.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania. Môžete ho odoberať aj e-mailom.


Skauti tímov NHL si meno Connor McDavid poznačili už v roku 2010, postavou priemerný, no hokejovo mimoriadne nadaný chlapec z kanadského Ontaria mal v tom čase len 13 rokov.

Už vtedy sa hovorilo, že raz z neho môže byť nový Sidney Crosby, niektorí mu dokonca predpovedali potenciál podobný Waynovi Gretzkemu.

Vďaka mimoriadnym výkonom mu ako 15-ročnému kanadská juniorská súťaž Ontario Hockey League udelila štatút „výnimočného hráča” a do OHL bol draftovaný o rok skôr, ako predpisujú oficiálne pravidlá súťaže.

Podľa predpokladov sa v lige stal draftovou jednotkou a prekvapením nebolo ani to, že v tíme Erie Otters neskôr získal mnoho individuálnych ocenení.

Prekvapujúco však môže vyznievať fakt, že do pozície najtalentovanejšieho hráča svojej generácie sa dopracoval takmer úplne bez silového tréningu. Činky začal dvíhať, až keď mal 16 rokov, aj to veľmi opatrne, aby stupňujúca sa záťaž bola v tínedžerskom veku postupná.

Keď sa silový tréner hokejistov Dan Garner s odstupom času vracia do roku 2013 a pri pohľade na video analyzuje McDavidove začiatky v posilňovni, hovorí, že v tom čase išlo o mimoriadne progresívny prístup k trénovaniu mimo ľadu.

Vďaka nemu sa talentovaný Kanaďan vyhol viacerým chybám, ktoré aj dnes robí mnoho mladých športovcov. Tou základnou je zdvíhanie príliš ťažkých váh príliš skoro.

Opatrný začiatok

Za primeraný prístup k silovému tréningu sa dnes môže Connor McDavid poďakovať Garymu Robertsovi, bývalému hráčovi NHL, z ktorého sa stal uznávaný fitnes tréner. Na vzájomnej spolupráci sa dohodli, keď mal McDavid pätnásť.

Tínedžer si spomína, že mal pri prvom stretnutí veľký rešpekt, keďže Roberts bol autoritou a navyše bol známy svojou tvrdou hrou – v NHL v 1224 zápasoch 2560 trestných minút. Rýchlo však pochopil, že ide o otvoreného človeka, ktorému môže dôverovať.

McDavid mal rešpekt aj pred inými hráčmi, ktorí trénovali pod Robertsom. Patrili k nim napríklad Steven Stamkos či James Neal. Tréner si spomína na slová, ktoré mu mladý hráč povedal, keď začal trénovať popri hviezdach NHL. „Keď ich videl, povedal mi: ,Nedokážem si predstaviť, že by som raz mohol byť taký silný a vitálny ako oni.‘ Povedal som mu, že ak bude pracovať dostatočne tvrdo, podarí sa mu to.“

Sám Roberts však vedel, že v prípade McDavida pôjde o dlhú cestu, kým sa silovo vyrovná hokejovej špičke. „Bol dosť slabý, nemal za sebou veľa tréningov mimo ľadu,“ spomína.

A hoci si bol vedomý toho, že ho čaká veľa práce a tiež, že má na starosti hráča, ktorému už vtedy predpovedali pozíciu draftovej jednotky NHL, v kondičnej príprave zvolil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie