Denník N

Podpredseda parlamentu Grendel: Dotlačiť Matoviča k odchodu? Poslanci na to nemali vplyv

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Gábor Grendel prišiel k OĽaNO ešte s Novou Daniela Lipšica a teraz sa strana rozhoduje, s kým pôjde do ďalších volieb. Po voľbách 2020 sa stal podpredsedom parlamentu. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo ho prekvapilo na objavenom spise Jána Budaja;
  • že jednou z možností, s kým pôjde Nova do volieb, je aj Igor Matovič, a koho ešte nevylučuje;
  • prečo bolo povalenie vlády Eduarda Hegera chyba;
  • a prečo považuje za zbytočné komentovať, prečo Sme rodina chráni paragraf 363.

Po 30 rokoch sa našiel spis, ktorý ŠtB viedla o Jánovi Budajovi. Jeho súčasťou je rukou písané vyhlásenie s čitateľným podpisom Budaj Ján, v ktorom sľúbil donášať na svojich priateľov Tomáša Petřivého a Gabriela Levického, čo sa nevedelo. Ako to vnímate?

Prekvapilo ma to, lebo zhodou okolností, keď som bol ešte novinár, som na túto tému robil rozhovor s Jánom Budajom a hovorili sme o tejto téme. Vtedy bolo stanovisko pána Budaja v podstate podobné ako predtým v 90. rokoch minulého storočia, ale aj neskôr, a teda že podpisoval záväzok o mlčanlivosti a rôzne dokumenty, ale že nikdy sa neupísal Štátnej bezpečnosti, že s ňou bude spolupracovať. Ten konkrétny rukou písaný dokument akoby svedčil o niečom inom.

Aj ako bývalý novinár však hovorím, že každý prípad treba posudzovať individuálne. Nielen na základe toho, či je človek vedený v zväzkoch ako agent, ktorý sa považuje za vedomého spolupracovníka, alebo dôverník, ktorý sa považuje za nevedomého spolupracovníka, teda že mohol byť vyťažovaný nejakými spravodajskými dôstojníkmi bez toho, aby vedel, že sa zhovára s eštebákmi. Treba tie prípady posudzovať podľa toho, čo konkrétne daný človek Štátnej bezpečnosti hovoril. Inými slovami, či na niekoho donášal alebo nie.

Pán Budaj tvrdí, že nikoho nezradil. Zatiaľ sa nenašli žiadne konkrétne správy, ktoré vraj udával Štátnej bezpečnosti o svojich dvoch kamarátoch disidentoch.

Video: Celý rozhovor s Gáborom Grendelom (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Iba vieme, že by ich malo byť deväť. 

Malo by ich byť deväť podľa medializovaných informácií. Nenachádzajú sa podľa všetkého v tom konkrétnom zväzku, ktorý sa našiel pri výrobe dokumentu RTVS. Z novinárskych skúseností si pamätám a viem, že kópie rôznych správ a dokumentov sa dávali do rôznych spisov, nielen do spisu toho konkrétneho spolupracovníka, takže uvidíme, či sa ešte v budúcnosti o tom niečo dozvieme.

Až kým sa spis nenašiel, Budaj ani slovom nikdy nespomenul, že sľúbil donášať na dvoch svojich blízkych priateľov. Nespomenul to ani v roku 1990, keď odstupoval z kandidátky VPN, lebo Vladimír Mečiar naňho vytiahol, že bol agentom ŠtB. Čo si o tom myslíte?

Som z toho prekvapený. Zhovárali sme sa o tom takto zoči-voči v roku 2005 v televíznej relácii a ani tam to nespomínal. Hovoril o mlčanlivosti a o rôznych dokumentoch, ale na otázku, či spolupracoval, tvrdil, že nespolupracoval.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie