Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Parlament dodržiava tradície

Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente. Foto - TASR
Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente. Foto – TASR

1. Grga Pitič vie, ako na to.  2. Dôstojný pán Trump.  3. V Európe zatiaľ zostávajú dve pohlavia, aspoň de iure.  4. Čriepky z Únie.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. Grga Pitič vie, ako na to

Poriadok tu nikdy nebude, pretože po ňom nie je dopyt. A dopyt po ňom nie je preto, že k spontánnym ľuďom, ktorí majú srdce na dlani, sa jednoducho nehodí. Na druhej strane, je tu veselo.

Vždy tu bolo veselo. Pred piatimi rokmi vydal N Press autorovi knihu s názvom „Rozhádzaná republika. 25 rokov slovenského ústavného neporiadku“, kde sa tej kusturicovsko-jakubiskovskej živelnosti, ktorá nás činí takými šarmantnými, dostalo takmer vedeckého spracovania.

V tomto volebnom období zatiaľ pribudli „len“ tri novely ústavy a obe Hegerovičove vlády sa vo svojom programe zaviazali „posilniť stabilitu a predvídateľnosť právneho poriadku“, „nastaviť pravidlá legislatívneho procesu tak, aby stabilita a predvídateľnosť boli imanentnými pre jeho výsledky“, „zabezpečiť, aby nedochádzalo k prijímaniu právnych predpisov bez ich náležitého prerokovania, osobitne s dotknutými subjektmi a verejnosťou“, a „zabezpečiť dodržiavanie zákazu nepriamych a obsahovo nesúvisiacich novelizácií právnych predpisov (tzv. prílepkov)“.

To sa, možno s výnimkou dvoch-troch prípadov týždenne, aj darí, ak teda odhliadneme od toho, že sú to vlády s najväčším podielom zákonov prijatých v skrátenom legislatívnom konaní. Len žiadna panika, prosím, ak aj bol cirkus, už sa skončil. Zvyšných deväť mesiacov je určených na ovácie.

Ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie