Denník N

Volgograd sa na deň opäť zmenil na Stalingrad. Putin v ňom obhajoval vojnu, ktorú vedie proti Ukrajine

Putin vo Volgograde počas osláv víťazstva v bitke o Stlingrad. Foto - TASR/AP
Putin vo Volgograde počas osláv víťazstva v bitke o Stlingrad. Foto – TASR/AP

Oslavy legendárnej bitky druhej svetovej vojny využil Kremeľ na svoju vojnovú propagandu.

„Osud to chcel, aby som dosiahol rozhodujúce víťazstvo v meste, ktoré nesie meno samotného Stalina,“ tešil sa Adolf Hitler, keď jeho vojská obkľúčili Stalingrad a Luftwaffe podnikala na mesto zdrvujúce nálety.

V lete 1942 sa začala najväčšia bitka druhej svetovej vojny, no napokon sa napriek výraznej prevahe nacistov neskončila podľa ich predstáv.

Stalingrad sa stal symbolom jednej z najikonickejších bitiek vojnovej histórie, ktorú nakoniec Rusi vyhrali za cenu obrovských strát na životoch. Počas približne pol roka bojov zahynulo podľa oficiálnych ruských historikov vyše milióna sovietskych vojakov a desaťtisíce civilistov. Státisícové straty boli aj na nemeckej strane a zničené ruské mesto hrdinov sa muselo vybudovať nanovo. Celkový počet obetí sa odhaduje na dva milióny.

Stalingradská bitka však priniesla obrat vo vojne, stala sa legendárnou a za Putinovej éry zároveň súčasťou ruskej vládnej propagandy, ktorá ignoruje masové zločiny a milióny obetí Stalinovho režimu.

Putin v Stalingrade

Od 60. rokov, keď v Sovietskom zväze padol Stalinov kult osobnosti, sa toto mesto na juhozápade Ruska volá Volgograd. Akurát pri príležitosti 80. výročia bitky ho symbolicky znovu na jeden deň nazvali Stalingradom a diktátorovi, po ktorom desaťročia nieslo meno, odhalili novú sochu.

V čase, keď Rusko vedie nevyprovokovanú vojnu proti Ukrajine,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie