Denník N

V The Residents nemôže byť ktokoľvek, ale tí správni ľudia môžu pokračovať navždy, tvrdí hovorca americkej kapely

Aktuálne masky The Residents. Foto - Cryptic Corporation
Aktuálne masky The Residents. Foto – Cryptic Corporation

Veteránov alternatívnej scény čaká 18. februára slovenská premiéra.

Frank Zappa a Captain Beefheart sú mŕtvi, R. Stevie Moore už pre zdravotné problémy na turné nejazdí. Jedinú šancu vidieť naživo najstaršiu generáciu tvorcov alternatívnej scény v Amerike ponúkajú The Residents.

Už päť dekád testujú hranice rocku a popu, vytvárajú rôzne mystifikácie, paródie či iné umelecké koncepty. Multimediálne umenie robili ešte predtým, než tento termín vznikol, a ich koncerty sú obvykle zároveň audiovizuálna šou. O tom, kto vlastne sú, sa špekuluje už od ich začiatkov, pretože sa rozhodli vystupovať výlučne v maskách, z ktorých najslávnejšou sú gigantické očné buľvy namiesto hláv.

Slovenská premiéra, ktorá bude 18. februára v bratislavskom MMC klube, sa odohrá v rámci Dog stab! – The 50th Anniversary Tour, ktoré sľubuje „kuriózny a jedinečný karneval chaosu“. Keďže The Residents stále skrývajú svoje skutočné identity, rozhovor sa dá urobiť iba s ich hovorcom Homerom Flynnom zo spoločnosti Cryptic Corporation. Ten sa priznáva len k tomu, že je autorom vizuálov The Residents.

Za päťdesiat rokov urobili The Residents šesťdesiat oficiálnych nahrávok a rôznych projektov. Čo vlastne hrávajú na turné k jubileu? Čo konkrétne budeme počuť a vidieť?

Tým, že turné sa viackrát rušilo a presúvalo, playlist sa postupne vyvíjal a menil. Pôvodne malo ísť len o turné k albumu Metal, Meat & Bone, ktorý vyšiel v roku 2020. Potom pribudlo pár ďalších skladieb, ale zase to celé pre koronu padlo. Uplynul ďalší čas a potom sa ukázalo, že Residents už vlastne majú päťdesiat rokov, čo už sa nedá odbiť len tak. A tak sa opäť podoba turné prekopávala.

Keďže ide o jubileum, bude to veľmi retrospektívne. Zaznejú veci z celej ich kariéry – od raných albumov ako Duck Stab, ktorý patrí u fanúšikov medzi najobľúbenejšie, až po Metal, Meat & Bone.

Určite zaznejú aj nejaké prekvapenia. Viem, že napríklad chceli vytiahnuť niečo z albumu Eskimo z roku 1977. Začali to skúšať, ale zistili, že pôvodná nahrávka je trochu pomalá a v nízkej tónine pre koncert, na ktorom diváci stoja. Nakoniec skombinovali niektoré piesne z Eskima s diskotékovou verziou à la The Residents. Je to taká zvláštna, nepredvídateľná vec, ktorá evokuje Eskimáka.

Agent Residents ešte ponúkal všetkým promotérom tohto turné film Triple Trouble. Niektorí ho akceptovali ako súčasť večera, iní nie. Najlepšie by bolo, keby sa pustil všade. Dáva to zmysel, pretože The Residents sú multimediálny kolektív, komunita pracujúca s hudbou, filmom aj s grafikou.

Tak najmä nech už toto turné opäť neprekazí covid. 

To už by bolo absolútne sklamanie. Vlani išlo navyše o šou God in Three Persons. Tú The Residents prvýkrát predstavili naživo v Múzeu moderného umenia v New Yorku v januári 2020. Tesne pred covidom. Odvtedy sa ako Cryptic Corporation snažíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie