Denník N

Násilné odvody Maďarov a protimaďarské nálady v Zakarpatsku? Miestni nepotvrdzujú tvrdenia Orbánových médií

Ukrajinskí vojaci na Donbase. Foto - TASR/AP
Ukrajinskí vojaci na Donbase. Foto – TASR/AP

V provládnych médiách v Maďarsku sa v uplynulých dňoch objavili správy o Maďaroch zo Zakarpatska, ktorých húfne odvádzajú na front, či o učiteľoch, ktorých vyhodili pre ich národnosť. Miestni Maďari, s ktorými Napunk hovoril, situáciu vidia inak.

Na ulici poľujú na mužov, ktorých podrobia násilnému odvodu a mnohých odvezú aj zo Zakarpatska. Vojakov, ktorých tu naverbovali, dokonca nasadzujú do najtvrdších bojov, tvrdí maďarská verejnoprávna televízia. Na konci reportáže zaznie, že ten, kto verejne hovorí o „neľudských pomeroch“ na Ukrajine, môže zo strany ukrajinských úradov rátať so sankciami.

Správu o údajných nútených odvodoch v televízii spojili s tým, že maďarská menšina v Zakarpatsku trpí v dôsledku konania ukrajinských úradov. „Okrem jazykového a školského zákona postihlo maďarskú menšinu v nedávnej minulosti množstvo krutostí: učiteľov prepustili zo zamestnania len preto, lebo sú Maďari, museli sa zvesiť maďarské zástavy a povalili aj sochu turula (bájny maďarsky vták – pozn. red.) na hrade v Mukačeve.“

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pred niekoľkými dňami napísal, že Maďarov zo Zakarpatska odvádzajú do bojov. „Vo vojne zomierajú okrem Ukrajincov aj Maďari, keďže do ukrajinskej armády odvádzajú aj Maďarov, ktorí žijú v Zakarpatskej oblasti. Počas uplynulých dní sme mohli vidieť niekoľko záberov, akým brutálnym spôsobom sa to niekedy deje. Mnohí z nich už v tejto vojne zahynuli.“

Szijjártó aj takto argumentoval za čo najskoršie uzatvorenie mieru – ide o stanovisko často zdôrazňované maďarskou vládou. Okamžitý mier by bol za súčasných podmienok ťažko predstaviteľný bez ukrajinských územných strát, keďže Rusko nedáva najavo ochotu vrátiť Ukrajine územia, ktoré okupuje.

V Zakarpatsku žije početná maďarská komunita – pred vypuknutím vojny to bolo asi 130- až 150-tisíc ľudí. Vláda Viktora Orbána sa na prítomnosť Maďarov na Ukrajine odvoláva aj pri svojom odmietavom postoji k dodávkam zbraní pre Ukrajinu. Tvrdia, že by tým mohli ohroziť bezpečnosť maďarskej menšiny, podľa nich by sa zbrane mohli prepravovať jedine cez územie, kde žije.

Maďari zo Zakarpatska pritom bojujú od začiatku proti Rusom aj ako dobrovoľníci.

Napunk sa s viacerými Maďarmi, ktorí žijú v Zakarpatsku, rozprával o tom, či naozaj prebiehajú nútené odvody, či sa na uliciach poľuje na mužov, či odvody vo zvýšenej miere zasahujú Zakarpatsko a či sú ukrajinské orgány naladené proti Maďarom.

Odvody prebiehajú

Odvody v Zakarpatsku naozaj prebiehajú, rovnako ako v iných regiónoch Ukrajiny. Viaceré zdroje pre Napunk potvrdili, že tempo odvodov sa v uplynulom období naozaj zintenzívnilo.

Kým do konca minulého roka povolávali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie