Denník N

Mnohé ženy sú v zoznamovaní neisté a často uprednostňujú len písanie, opisuje Pavol skúsenosti s online zoznamkou

Illusztrációs fotó -JumpStory
Illusztrációs fotó -JumpStory

Pavol je päťdesiatnik, ktorý žije kúsok od Bratislavy. Odkedy sa pred desiatimi rokmi rozviedol, mal niekoľko vzťahov – väčšina odštartovala na online zoznamke.

Posledný, ktorý sa rozpadol v septembri, trval len pár mesiacov. Odvtedy je Pavol znova sám. A hoci by chcel nájsť dlhodobý vzťah, uvedomuje si, že už k tomu pristupuje inak, ako keď bol mladší. „Nevyhýbam sa dlhšiemu vzťahu a vzájomnému spoznávaniu v ňom, ale je mi príjemná možnosť zachovať si pri tom svoje súkromie. A druhej strane to doprajem tiež,“ hovorí.

Pri online zoznamovaní už nemá romantickú predstavu, že nájde „tú pravú“ a čoraz viac si uvedomuje limity tohto spôsobu randenia. Skúsenosti ho naučili, že najneskôr po týždni písania si je už lepšie navrhnúť osobné stretnutie. Pri niektorých profiloch mal totiž dojem, že si píše nie s jednou ženou, ale s celým tímom.

Klinická psychologička Lenka Čechová hovorí, že online zoznamka síce môže uľahčiť zoznámenie s potenciálnym partnerom či partnerkou, no čas v online priestore odporúča zbytočne nepredlžovať. Až stretnutie naživo a zoči-voči je podľa nej skutočnou sociálnou situáciou, kde sa môžu medzi dvoma ľuďmi prejaviť naozajstné sympatie, ale aj antipatie.

Začiatky boli ťažké

Keď sa pred desiatimi rokmi rozviedol,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie