Denník N

V Arktíde vyrastú nové mestá, hovorí expertka na klimatickú migráciu

Gaia Vinceová. Foto - Phil Fisk
Gaia Vinceová. Foto – Phil Fisk

„Klimatická migrácia sa už začala a je neodvrátiteľná. Zo situácie, že sa ľudia budú musieť presídľovať, sa už nedostaneme. Nečakajme dve desaťročia, pokým sa táto téma stane nezvládateľnou. Začnime o nej premýšľať už teraz a berme ju veľmi vážne – pri samotnej klimatickej kríze vidíme, čo sa deje, ak čakáme príliš dlho,“ hovorí Gaia Vinceová, environmentálna novinárka a autorka knihy o klimatickej migrácii nasledujúceho storočia.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • V čom sa migrácia tohto storočia líši od predošlých veľkých pohybov po planéte vyvolaných zmenou klímy?
  • Čo presne bude ľudí vyháňať z domovov?
  • Kam sa klimatickí migranti presídlia?
  • Ako bude svet vyzerať, pokiaľ sa na klimatickú migráciu dostatočne nepripravíme?
  • A čo majú spoločné roľníci z juhoamerických Ánd a alpskí lyžiarski inštruktori?

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa kvôli nebezpečenstvu spojenému s klímou v poslednom desaťročí presídlilo 21,6 milióna ľudí. A podľa predpovedí Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC) bude klimatická zmena „v budúcich desaťročiach pravdepodobne viesť k pohybu desiatok až stoviek miliónov ľudí“. Bude podobu tohto storočia určovať práve pohyb ľudstva po planéte?

Myslím si, že v mnohých ohľadoch áno. Masívny pohyb, ale nielen on – aj mnoho iných otrasov, ku ktorým už dnes dochádza. V tejto chvíli, zatiaľ čo sú veci v pohybe, je len veľmi náročné vnímať mohutnú tranzíciu či radikálnu premenu spôsobu života, ku ktorej dochádza. Myslím si však, že keď sa o sto či dvesto rokov ľudia pozrú späť, celé toto storočia budú vnímať ako obdobie obrovských zvratov.

Dramatické klimatické udalosti budú totiž pokračovať aj naďalej. V tejto chvíli, kedy spolu hovoríme, je západná Austrália celkom zaplavená, Kalifornia tiež, ľudia sa po uliciach pohybujú v člnoch. V Spojenom kráľovstve zažívame najteplejšiu zaznamenanú zimu, zatiaľ čo Spojenými štátmi sa nedávno prehnalo extrémne mrazivé a vlhé počasie s metrami snehu (rozhovor prebiehal v polovici januára – pozn. red.).

Sme na pokraji prekročenia hneď niekoľkých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Migrácia

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie