Denník N

Dlhá cesta do Únie a ešte tvrdšie sankcie pre Rusov (čo ukázal historický samit v Kyjive)

Charles Michel, Volodymyr Zelenskyj a Ursula von der Leyen. Foto - TASR/AP
Charles Michel, Volodymyr Zelenskyj a Ursula von der Leyen. Foto – TASR/AP

Krátko pred samitom Zelenského vláda ohlásila čistky pre podozrenia z korupcie. Kiežby sa taký samit konal každý týždeň, žartujú na Ukrajine.

Zatiaľ čo sa po celom Kyjive dvakrát za deň rozozvučali poplašné sirény, v ikonickom Marijinskom paláci v širšom centre mesta sa konal historický samit. Najvyšší predstavitelia Európskej únie vôbec prvýkrát rokovali v krajine, v ktorej prebieha otvorený konflikt.

Ako píše portál Politico, prezident Volodymyr Zelenskyj svojich hostí privítal s jednou zásadnou požiadavkou: aby brali snahu Ukrajincov vstúpiť do EÚ vážne.

„Ukrajina je Európska únia a Európska únia je Ukrajina,“ vyhlásil na piatkovej tlačovke šéf Európskej rady Charles Michel.

Únia sa Ukrajine po skončení samitu zaviazala pokračovať v pomoci a čoraz intenzívnejšie sa diskutuje o desiatom balíku protiruských sankcií. Brusel by ich chcel stihnúť do 24. februára.

Poliaci tlačia na urýchlenie procesu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjiva štvrtýkrát od začiatku vojny. Tentoraz s ňou spolu na Ukrajinu prišlo aj pätnásť komisárov a na rokovaniach s tímom prezidenta Zelenského sa zúčastnil aj Michel.

Zrejme hlavnou témou návštevy bola ukrajinská budúcnosť v Únii. Diplomati sa pred samitom pod podmienkou anonymity zhodovali, že Kyjiv patrí do EÚ, ale nemôže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie