Denník N

Generál Zmeko: Vojna nie je futbalový zápas, no jednoznačne vyhráva ukrajinská strana

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako chlap nechápem iného chlapa, ktorý sa nechce postarať o to, aby jeho rodina a bezprostredné okolie boli v bezpečí, reaguje náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko na vyhlásenia, v ktorých muži pre obavy z mobilizácie odmietajú boj so zbraňou.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako hodnotí priebeh bojov na Ukrajine;
  • aké chyby ruskej strany ho prekvapili;
  • ako sa zmenila slovenská armáda a výcvik vojakov;
  • aké modernizačné procesy spustila armáda;
  • aké aktívne zálohy chcú vytvoriť;
  • či bude podľa príkladu generála Petra Pavla kandidovať za prezidenta.

O niekoľko dní uplynie rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Čo vás vojna na Ukrajine naučila?

Konflikt na Ukrajine sme dlhodobo predpokladali. Dnes to znie tak, že po vojne je každý generál, ale velenie ozbrojených síl dlhodobo predpokladalo, že Ukrajina je najslabší a najcitlivejší článok v bezpečnostnej architektúre Európy, ktorý sa môže stať obeťou agresie. Či už sa pozeráme na 22. február 2014, alebo na 24. február 2022.

Vojna na Ukrajine ma naučila, že teoretické predpoklady, ktoré máme, musíme čo najrýchlejšie prenášať do praxe, aby sme boli pripravení na čierny scenár. Ak medzi predpokladom a skutočnosťou neurobíte podstatnú časť vecí, je to zbytočný predpoklad.

Bol som rád, že sa nám potvrdili opatrenia, ktoré sme prijímali, a že sú účinné. Dlhodobo sme vytvárali ozbrojené sily tak, aby boli spôsobilé reagovať na akýkoľvek vývoj a scenár na Ukrajine – napriek tomu, že bol covid, dokázali sme sa udržať vo výcviku, cvičenia viedli k vyššej bojaschopnosti, precvičili základné manévre. Dokázali sme urobiť také plánovacie postupy, že aj v prípade čiernych scenárov sme boli pripravení.

Je dnes slovenská armáda lepšie pripravená ako pred rokom? 

Ozbrojené sily sú lepšie pripravené ako pred rokom.

Nemyslím vojenskú techniku, ale ľudí a velenie.

Ozbrojené sily majú z hľadiska velenia a riadenia reálne plány, ktoré sú overené rôznymi štábnymi nácvikmi a inými cvičeniami, majú pripravených vojakov a vedia reagovať. Zároveň veľmi úspešným spôsobom vedia do výcviku našich jednotiek preniesť relevantné poznatky z ukrajinského bojiska.

V armáde berieme situáciu veľmi vážne a ukazuje sa, že najdôležitejší softvér, ktorý máme, sú práve ľudia. Profesionálni vojaci skutočne rozumejú svojej práci a poslaniu, ktoré dôsledne vykonávajú. Pri aktivitách, ktoré súvisia s Ukrajinou, sme nemali žiadny problém – napríklad, že by si niekto neplnil úlohy alebo by bol nedisciplinovaný. Naopak, armáda sa zomkla a je pevnejšia, ako bola pred 24. februárom.

V januári bolo veľkou témou podávanie vyhlásení slovenských bojaschopných mužov o tom, že nechcú bojovať v prípade vojny. Ako to vnímate? 

Vnímam to ako jeden z dôsledkov hybridného pôsobenia na Slovensku, veľmi intenzívne beží informačná vojna a rôzne psychologické operácie, ktoré sa snažia polarizovať spoločnosť. Je to dôsledok dlhodobo zanedbávanej otázky obrany vlasti, odolnosti štátu a v neposlednom rade je to aj neuvedomovanie si toho, čo štát robí odolným. Nielen z pohľadu bežného občana, ale niekedy je to aj vecou politických elít – a je jedno, či sú v opozícii alebo koalícii.

Jeden z hlavných pilierov odolnosti štátu je vôľa občanov brániť štát, ktorá závisí od toho, ako dobre sa občania v štáte cítia, ako ho prijímajú za svoj vlastný a ako si ho chcú zachovať. Môžete mať akokoľvek dobre vycvičenú a pripravenú armádu, množstvo tankov, no len čo nemá podporu obyvateľstva, bude svoju úlohu plniť ťažko, ak vôbec. Príkladov v histórii je mnoho.

Základný strategický úspech, ktorý na fronte každý deň prejavujú ukrajinskí vojaci a ich velitelia, je zásluhou toho, že za sebou cítia podporu občianskej verejnosti. Preto sa aj my snažíme, aby ozbrojené sily mali podporu verejnosti a ľudia chápali, čo robíme, a načo to robíme.

K otázke individuálneho odmietania – dnes žiadna mobilizácia nehrozí, a ak by hrozila, tak siahneme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie