Denník N

Kým si Pavel volal so Zelenským, Babiša opustil jeho „neporaziteľný“ marketingový tím

Andrej Babiš bozkáva Mareka Prchala po volebnom víťazstve v roku 2017. Foto - TASR/Martin Baumann
Andrej Babiš bozkáva Mareka Prchala po volebnom víťazstve v roku 2017. Foto – TASR/Martin Baumann

Prinášame pravidelný český newsfilter – výber toho podstatného, čo sa v Česku udialo za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a komentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.


V českých prezidentských voľbách s pomerne veľkým náskokom zvíťazil Petr Pavel, ktorý pri rekordnej vyše 70-percentnej účasti získal viac ako 58 percent hlasov, teda ho volilo približne 3,3 milióna ľudí.

Okrem Petra Pavla je však víkendový výsledok aj veľkým víťazstvom sociologických agentúr, ktoré na začiatku jesene stabilne predpovedali, že Andrej Babiš je pre polovicu voličov ako kandidát neprijateľný.

To sa nakoniec prejavilo aj medzi prvým a druhým kolom. Zatiaľ čo v prvom kole Babiš so svojím pevným jadrom pohodlne postúpil, v druhom kole sa už líder ANO dostal do defenzívy a vedel, že potrebuje riskovať, ak chce náskok Pavla z prieskumov aspoň znížiť.

Babišov tím tak siahol po tvrdej kampani, ktorá sa snažila vykresliť Pavla ako vojnového štváča.

Bývalý premiér zároveň opustil svoju vľúdnu tvár z obdobia pred prvým kolom a vrátil sa k agresii, snažil sa demobilizovať voličov protikandidáta a pritiahnuť na svoju stranu voličov krajne pravicovej SPD i ďalších strán.

Babišov guru končí

Výsledok dokázal, že to bolo pre Babiša priveľké sústo v príliš krátkom čase. Zároveň sa tým končí doba, keď mal jeho marketingový tím pocit

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie