Denník N

Ísť so Zuzanou Čaputovou na Ukrajinu napadlo nám obom, hovorí Petr Pavel

Petr Pavel. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Petr Pavel. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Novozvolený český prezident Petr Pavel hovorí, že nebude od svojich zamestnancov požadovať slepú lojalitu. Dodáva však, že z Pražského hradu nesmú interné informácie unikať ako cedidlom.

Jednou z prvých vecí, ktoré bude riešiť, bude prítomnosť súkromnej bezpečnostnej agentúry na Hrade. Pavel chce zistiť, kto túto firmu platil, prečo ju nekontrolovala polícia, a zvažuje aj trestné oznámenie.

Na budúci týždeň si so svojím tímom naplánovali „celozávodnú“ dovolenku. Po návrate sa hneď v pondelok 13. februára stretne s Milošom Zemanom.

Čo sa v rozhovore okrem iného dozviete:

  • čo ho prekvapilo zo strany Miloša Zemana;
  • čo majú spoločné Pražský hrad a cedidlo;
  • čo si Pavel povedal s Volodymyrom Zelenským;
  • ako vznikol nápad na spoločnú návštevu Ukrajiny so Zuzanou Čaputovou;
  • a či sa Pavel chystá za generálom Gerasimovom.

Bude sa po Hrade pohybovať váš priateľ, bývalý diplomat a lobista Petr Kolář?

Nesúhlasil by som s tým posledným slovom lobista.

To nemusí byť pejoratívny výraz. 

Viem, že nie, ale často to ako pejoratívum používané je. Okrem toho, že sme priatelia, má Petr Kolář dlhoročné diplomatické skúsenosti, a to vo dvoch kľúčových krajinách. V Spojených štátoch a v Rusku. Okrem toho pozná veľmi dobre celú našu vnútornú politickú scénu.

Zemanov poradca Martin Nejedlý mal len Rusko. 

Martina Nejedlého by som rozhodne neporovnával s Petrom Kolářom. Hodnotovo si sú vzdialení, sú na úplne opačných protipóloch.

To bol pokus o humor. 

Áno, rozumiem tomu. Petr Kolář sa určite bude v mojom okolí objavovať. Skôr teda ako externý poradca, pretože máme spolu nastavený vzťah tak, že on mi rád poradí, ale veľmi dobre vie, že si nakoniec urobím svoj názor. Rozhodne to nie je o tom, že by som musel uskutočniť akúkoľvek radu od Petra Kolářa – či už vyžiadanú, alebo nevyžiadanú.

Takže to bude váš priateľ po boku, ako ste to nazvali. Jeho partnerka Světlana Witowská (bývalá moderátorka Českej televízie, pozn. red.) povedala, že Petr Kolář je pre vás ako vŕba s pevnými koreňmi. Sedí to?

Sedí. Je totiž dôležité mať vedľa seba niekoho, kto nebude úplne zviazaný žiadnou pracovnou zmluvou, a teda aj istou obavou, aby si náhodou nejakou kritikou neskomplikoval pracovnú pozíciu. Petr Kolář mi hovorí aj veci, ktoré sa mi niekedy nepočúvajú dobre. Potrebujem mať niekoho, kto mi povie: „Toto sa ti nepodarilo a bolo by dobré sa nad tým zamyslieť.“

Kolář, mimochodom, povedal, že v súvislosti so zahraničnou politikou pomenovávate veci tak, ako naozaj sú, ale že predsa len nie je zvykom ventilovať to tak jasne. Cítila som tam trochu náznak výčitky, že by ste mohli byť diplomatickejší. O Číne ste hovorili ako o nepriateľskej krajine, ktorá nie je kompatibilná so západnými demokraciami. Dali ste najavo ochotu stretnúť sa s dalajlámom. Pripustili ste, že by ste rokovali s hongkonskou opozíciou… 

Treba odlíšiť obdobie, v ktorom sa nachádzam teraz, to znamená, že som zvoleným prezidentom, ale nie som v úrade. V okamihu, keď zložím sľub a budem už fungujúcim a úradujúcim prezidentom… Niekedy však treba vyjadriť stanoviská zrozumiteľnejšie.

Prečo by sme chodili okolo horúcej kaše a predstierali, že Čína

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Miloš Zeman

Petr Pavel

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Zuzana Čaputová

Svet

Teraz najčítanejšie