Denník N

Pravdivá história scholzovania

Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto - TASR/AP
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto – TASR/AP

Začať pripravovať iniciatívu európsky Leopard šlo už pred pol rokom. Nemecko by do toho iste „nešlo samo“, ale bolo by jadrom spoločnej iniciatívy.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

Pred pár týždňami, vo chvíli obrovskej frustrácie z toho, že nemecký kancelár Olaf Scholz odmietal udeliť európskym vlastníkom tankov Leopard vyrobených v Nemecku povolenie poslať ich na Ukrajinu, mi ukrajinský priateľ na WhatsApp napísal satirickú definíciu slova „scholzovanie“. Vedľa fotografie kancelára sa slovníkovým štýlom písalo, že ide o „oznamovanie dobrých úmyslov s cieľom použiť/nájsť/vynájsť akýkoľvek predstaviteľný dôvod na oddialenie a/alebo zabránenie ich uskutočnenia“. Zdalo sa mi to ostré a zábavné, rýchlo som to tvítoval a už som o tom nepremýšľal. Aj sa mi zdalo, že sa na mojom twitterovom účte niečo deje, ale ja som radšej venoval pozornosť písaniu o samotnom probléme.

O šesť dní neskôr som sledoval rozhovor so Scholzom v nemeckej televízii ZDF. Keď ho novinár konfrontoval so „scholzovaním“, pričom výraz pripísal „britskému historikovi“, vrátil som sa na Twitter a zistil som, že jeden rýchly tvít bol zobrazený asi 1,1 milióna ráz. V nemeckých i medzinárodných médiách túto definíciu často citovali ako moju. Keďže, ako všetci vieme, internet nikdy neklame, stalo sa historickým faktom, že som takto definoval „scholzovanie“. (Síce som potom tvítoval pôvodný ukrajinský mém a vec som objasnil, toto vysvetlenie už, samozrejme, nik nečítal.)

Spýtal som sa svojho ukrajinského priateľa, či vie, kto je skutočným autorom satirickej definície. Nevedel, ale povedal mi, že Ukrajinci to slovo používajú už mesiace. Už v júni tvít od používateľa @biz_ukraine_mag informoval, že „Scholz“ sa teraz na Ukrajine používa ako termín, ktorý znamená neustále niečo sľubovať bez toho, aby sme to mali v úmysle urobiť.

Že urobili najviac?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie