Denník N

Pozoroval počasie alebo vojenské sklady? Nad Amerikou sa vznášal podozrivý čínsky balón

Balón zachytený nad štátom Montana. Foto - TASR/AP
Balón zachytený nad štátom Montana. Foto – TASR/AP

Píšu Victoria Bissetová, Andrew Jeong, Claire Parkerová, John Hudson a Lyric Li, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Aktualizované o 21.07 h: USA napokon podozrivý čínsky balón zostrelili nad Atlantikom a snažia sa získať trosky.

Spozorovanie balóna lietajúceho nad americkou pevninou rýchlo prerástlo do diplomatického incidentu. Predstavitelia Spojených štátov tvrdia, že ide o čínsky špionážny balón, zatiaľ čo čínski predstavitelia objekt označujú za „civilnú vzducholoď“ určenú najmä na sledovanie počasia.

Objekt pozorovali pri prelete ponad štát Montana, kde sa nachádza niekoľko zásobníkov amerických jadrových zbraní.

Balón sa následne v piatok z Montany presunul na juhovýchod. Pentagón „sústavne sleduje“ jeho smerovanie a zhromažďuje o ňom informácie. Správy o údajnom balóne lietajúcom nad Kanadou a Aljaškou však podľa vysokého predstaviteľa ministerstva obrany nie sú pravdivé. Naopak, v sobotu sa ďalší podobný objavil nad Južnou Amerikou.

Špionážne balóny už v minulosti nad Spojenými štátmi prelietavali, ale tento objekt je nezvyčajný tým, že sa zdržiava nad krajinou už „dlhšie časové obdobie,“ tvrdia zástupcovia ministerstva.

Prieskumné balóny po prvý raz použili Francúzi počas bitky o Fleurus v roku 1794, keď ich nasadili na sledovanie habsburských a holandských vojsk na území dnešného Belgicka.

V tomto článku nájdete všetko podstatné, čo vieme o špionážnych balónoch a balóne, ktorý spozorovali nad Montanou.

Veľké ako dva-tri autobusy

Špionážne balóny sú používané na účely sledovania. „Je zrejmé, že sa týmto balónom pokúšajú preletieť ponad citlivé oblasti, aby získali informácie,“ povedal o čínskom balóne predstaviteľ americkej obrany.

Špionážne balóny nie sú ničím novým: dokonca už počas americkej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie