Denník N

Slovensko je dnes podráždené na hranicu explózie: ako viesť debatu s priaznivcami Ruska

Čo ak je táto debata od začiatku pomýlená?

Možno to poznáte. Váš psychoterapeut sa opýta, aké máte pocity. To oni robia radi. Nejde o to, čím alebo kým sú spôsobené, ale aké sú to pocity. Uvedie vás tým do rozpakov. Neviete ten stav presne pomenovať.

Cítite hnev? Frustráciu? Zlobu? Nenávisť? Viete iba, že tá ťažko opísateľná emócia je pre vás určujúca a ovláda vás.

Čo hovorí sused a predavačka

Nedávno Denník N publikoval dôležitý článok o tom, ako a najmä prečo tak zmýšľajú anonymní účastníci skupinového moderovaného rozhovoru. Témou bola podpora Ruska, ktoré napadlo Ukrajinu, čo je postoj charakterizujúci podľa prieskumu agentúry Focus pre Globsec zhruba pätinu Slovákov.

Moderátor viedol rozhovory racionálne, pýtal sa na dôvody a argumenty. Následne aj odborníci racionálne hľadali vysvetlenie – pre mnohých čitateľov dozaista – šokujúcich postojov účastníkov prieskumu v prospech agresora. Nehodnoťme, či sú tí ľudia zlí, hlúpi, takí alebo onakí. Zabudnime na pojmy ako dezinformácie, propaganda, hoaxy. Nateraz stačí zamerať sa na pôvod postojov.

Zo všetkých „iniciačných rituálov“, ktoré stoja na začiatku podpory Ruska, mi utkvela v pamäti najmä pani, ktorá svoj postoj prebrala od suseda, ktorý „má prehľad“. Alebo iný respondent hovoril o ukrajinskej predavačke v obchode s krištáľmi.

Nazdávam sa, že tu sme pri jadre odpovede – postoj je formovaný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie