Denník N

Bieloruský denník: Vedie Ukrajina tajné rokovania s Lukašenkom? Tu je niekoľko dôvodov, ktoré tomu nasvedčujú

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bieloruská armáda stále nie je vo vojne a Ukrajina vraj lobuje za to, aby sa Cichanovská nezúčastňovala na spoločných podujatiach so Zelenským.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Napriek mnohým fámam bieloruská armáda stále nevstúpila do vojny s Ukrajinou. Áno, Lukašenko naďalej umožňuje Putinovi robiť si na území Bieloruska, čo chce, ale vojská neprekračujú ukrajinské hranice. Prečo?

Koncom januára sa objavila nová verzia: možno je to vďaka dohodám medzi „oficiálnym Minskom“ a Kyjivom.

Fámy o diplomatických stretnutiach

V prvom rade si to môžeme myslieť na základe chýrov, že Ukrajina žiadala európskych partnerov, aby vylúčili zástupcov demokratického Bieloruska z diplomatických stretnutí, na ktorých sú prítomní zástupcovia ukrajinskej strany. Informoval o tom denník Naša Niva s odvolaním sa na svoje zdroje.

Túto informáciu nepriamo potvrdil bývalý diplomat a predstaviteľ Zjednoteného prechodného kabinetu Valerij Kovalevskij. Ako príklad uviedol oslavy výročia povstania z roku 1863 vo Varšave. Nezaznel na nich prejav Sviatlany Cichanovskej a nezaviala na nich ani bieloruská štátna vlajka. Na rovnakej ceremónii vo Vilniuse nechýbala bieloruská vlajka: spolu s litovskou, poľskou a ukrajinskou. Sú to účastníci povstania proti Ruskému impériu.

Potvrdzuje to aj ďalší fakt: Vladimir Zelenskyj pri príležitosti výročia toho istého povstania z roku 1863 vôbec nezmienil Bielorusov ako účastníkov diania. Hoci Bielorusi a Bielorusky zohrali v tomto povstaní dôležitú úlohu a jedným z jeho lídrov bol Bielorus Kastus Kalinovski.

Problém legalizácie Bielorusov

Po ukradnutých voľbách v roku 2020 a hlbokej politickej, sociálnej a hospodárskej kríze, ktorá sa začala v Bielorusku, krajinu opustili desať- až státisíce ľudí; presné údaje, žiaľ, nemáme. Mnohí z nich sa rozhodli pre Ukrajinu – ale po vypuknutí vojny sa už aj beztak zložitá otázka legalizácie v tejto krajine stala pre Bielorusov mimoriadne akútnou.

Sú známe viaceré prípady, keď sa bieloruským aktivistom odmieta predĺžiť povolenie na pobyt alebo sa im odmieta štatút utečenca, hoci sa títo ľudia napríklad podieľali na obnove Buče po oslobodení od ruskej armády alebo bojovali v radoch UOS.

Z tohto dôvodu museli aktivisti, ktorí by ešte mohli priniesť Ukrajine úžitok, odísť do Poľska alebo iných európskych krajín – vrátiť sa však nemôžu ani do Bieloruska. Napríklad bieloruským dobrovoľníkom, ktorí bojujú na strane Ukrajiny, v Bielorusku hrozí najvyšší trest vrátane trestu smrti.

Napriek kontaktom demokratických síl v Bielorusku s ukrajinskými predstaviteľmi sa proces legalizácie nijako neuľahčuje. Účty Bielorusiek a Bielorusov na Ukrajine sú stále zablokované; známe sú len ojedinelé prípady odblokovania. O prípadoch, keď Bielorusky a Bielorusov s jednoznačným protivojnovým postojom nepustili na Ukrajinu, ani nehovoríme – je ich veľa.

Do krajiny dokonca už raz nevpustili bývalého diplomata a predstaviteľa Zjednoteného prechodného kabinetu Bieloruska Valerija Kavalevského.

Zelenskyj sa vyhýba stretnutiu s Cichanovskou

Vladimir Zelenskyj sa ešte ani raz nestretol so Sviatlanou Cichanovskou – to je fakt. Zároveň je podľa viacerých hovorcov Cichanovskej kancelárie zrejmé, že bieloruské demokratické sily sa to snažili zariadiť už od prvých dní vojny. Sviatlanu Cichanovskú na Ukrajinu nepozvali (bez toho nemôže prísť s odkazom na svoj status), ani v iných krajinách k stretnutiu lídrov nedošlo.

Navyše, ako sme už spomenuli, nedávno vyšlo najavo, že ide o vedomé rozhodnutie ukrajinskej strany.

Na iných úrovniach existujú kontakty medzi demokratickými silami v Bielorusku a „oficiálnym“ Kyjivom. Ukrajinskí poslanci sa stretávajú s demokratickými bieloruskými politikmi, „minister obrany“ zo Zjednoteného prechodného kabinetu Valerij Sachaščyk sa stretáva s Valerijom Zalužným, hlavným veliteľom OSU, a podobne.

Koniec koncov, na Ukrajine bojujú celé jednotky bieloruských dobrovoľníkov a ten istý Valerij Sachaščyk oznámil aj vznik bieloruskej vojenskej jednotky v rámci Ozbrojených síl Ukrajiny.

Medzitým sa Ukrajina na najvyššej úrovni stále vyhýba Sviatlane Cichanovskej – a mnohí odborníci tvrdia, že je to všetko preto, aby nevyprovokovali Alexandra Lukašenka. Je možné, že medzi oboma stranami – Minskom a Kyjivom – existujú pravidelné kontakty a ústne dohody.

Ako vnímať takéto kontakty medzi Kyjivom a Minskom, ak naozaj existujú?

Z bieloruského hľadiska – z hľadiska jeho prodemokratickej časti – treba zodpovedať niekoľko predbežných otázok.

  1. Pomáhajú takéto kontakty tomu, aby sa bieloruská armáda nezapojila do vojny?
  2. Pomáhajú takéto kontakty „odpútať“ Bielorusko od Ruska?
  3. Pomáhajú takéto kontakty ak nie prepusteniu väzňov, tak aspoň zníženiu úrovne represií, aby Lukašenko konal s ohľadom na normalizáciu vzťahov s demokratickým svetom?

Ak odpoveď na všetky tri otázky (ale stačili by aj dve) znie „áno“, potom sú takéto rokovania na diaľku dôležité a prospešné pre demokratické Bielorusko. Prinajmenšom zachránia Bielorusko pred strašnou tragédiou: pred vyslaním jeho armády do vojny, ktorú potrebuje len Putin.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie