Denník N

Neymara v Katare zachránila NASA technológia. Zháňa ju aj Slovan, využíva aj iný prístroj, ktorý pomáha kozmonautom

Neymar sa zranil v zápase proti Srbsku, už o ďalšie dva bol späť na ihrisku. Foto - TASR/AP
Neymar sa zranil v zápase proti Srbsku, už o ďalšie dva bol späť na ihrisku. Foto – TASR/AP

NASA technológia by mohla Neymarovi zachrániť šampionát, písala španielska Marca. Úspešný zápas proti Srbsku najväčšia hviezda Brazílie pre zranenie nedohrala. Keď po zápase Neymar zdieľal záber svojho členka, sotva si bolo možné predstaviť, že by v Katare pokračoval. Členok mal výrazný opuch, bol dvojnásobne väčší než druhý.

Napriek tomu tréner Tite hovoril, že Neymara ešte uvidíme, a skutočne. Len o pár dní neskôr, v prvom zápase vyraďovacej fázy proti Južnej Kórei Neymar nielenže nastúpil, ale dal aj gól, na ďalší prihral a z ihriska zišiel až tesne pred koncom zápasu.

Ako to dokázal?

Odpoveďou bude futuristicky pôsobiaca pomôcka, ktorú v zmienenom príspevku Neymar tiež predviedol. Tou bola práve NASA technológia, o ktorej písala Marca a ktorú sa snaží zohnať aj ŠK Slovan Bratislava, a ktorá v sebe spája tri liečebné metódy.

Čo sa dočítate v texte:

  • V čom je efektívna futuristická pomôcka, ktorú Neymar prezentoval?
  • Na čo sa využíva najviac a aké liečebné metódy v sebe spája?
  • Akú ďalšiu NASA technológiu využíva futbalový Slovan?
  • Ako táto technológia pomáha kozmonautom?

Na čom stojí nová technológia?

„Tento konkrétny typ ešte nemáme. Oslovil som dodávateľa na Slovensku, ale po kontrole v USA sme zistili, že to ešte nevozia do Európy,“ vysvetľuje pre Denník N Roman Švantner, kondičný tréner futbalového Slovana.

„Predchádzajúce prístroje tohto výrobcu, založené na princípe kompresie svalových a iných tkanív, preukázateľne pomáhajú efektívne urýchliť regeneráciu,“ vysvetľuje Švantner.

Kompresia ako jav a s tým spojené kompresné oblečenie má na ľudské telo niekoľko pozitívnych účinkov. Znižuje opuch kože, pomáha v správnom prietoku krvi či pozitívne vplýva na zmiernenie zranení svalovej sústavy. O vplyve kompresie, ale aj o konkrétnej textilnej technológii vhodnej pre tento typ liečby vzniklo niekoľko citovaných štúdií.

„Nová technológia je nová v princípe v tom ohľade, že spája synergicky viaceré liečebné procedúry. Sú nimi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Radíme športovcom

ŠK Slovan Bratislava

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie