Denník N

Vlastenectvo ako vlastizrada

Bilbord, na ktorom Andrej Babiš útočí na Petra Pavla, že zatiahne Česko do vojny, čo protikandidát popiera. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta.
Bilbord, na ktorom Andrej Babiš útočí na Petra Pavla, že zatiahne Česko do vojny, čo protikandidát popiera. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta.

Neexistuje žiadna sila, ktorá by mohla verejnú mienku posunúť k normálu, zdravému rozumu a základným európskym demokratickým hodnotám.

So záujmom som sledoval kampaň pred českými prezidentskými voľbami. Mohli sme zaregistrovať nám blízke témy, no odlišné voličské správanie. Andrej Babiš v druhom kole stavil na antisystémového voliča a proruskú kartu, i keď pre nás vo veľmi miernom stvárnení.

Zaujal známu „mierovú“ anti-NATO pozíciu, no i tak ho to viedlo k jeho jasnej prehre. Získal síce nie zanedbateľný počet obdivovateľov prokremeľských konšpiračných webov, no zároveň stratil významnú časť svojich voličov, ktorí mu dali hlas v prvom kole. V televíznych diskusiách nehýril intelektom ani rozprávačským umením, ale keď vyhlásil, že v prípade napadnutia Poľska by mu Česko neprišlo na pomoc, bolo jasné, že urobil osudovú chybu.

Samozrejme, prezidentské voľby majú iné zákonitosti ako tie parlamentné, ale proruská karta vo forme boja proti vojne bude základnou témou aj u nás minimálne do konca septembra. Falošné povolávacie rozkazy sa už rozosielajú. Z atmosféry v spoločnosti vyplýva závažná hrozba, že zmätený a nahnevaný antisystémový volič zmení demokratické a európske smerovanie Slovenska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie