Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Tam, kde sa dobre vodí ženám, muži lepšie spávajú 

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

tento text vznikol na pracovnom stole, z ktorého by guru kúzelného upratovania a aktuálna protagonistka rubriky „Žena, ktorá zaujala“ Marie Kondo zrejme skolabovala.

Hoci sa veľmi snažím a udržiavam ho v čistote, rozhodne nie je sterilne usporiadaný, sú na ňom aj zbytočné veci a niekedy sa mi stane aj to, že moje papierové lístočky, na ktoré si zapisujem nápady alebo dôležité veci, sa na ňom stratia alebo popletú.

Každý večer ho pritom upracem a ráno začínam pracovať na veľkej voľnej ploche, ale počas dňa sa to nejako nakopí a pred spánkom zase musím triediť lístočky, hádzať do koša vybavené a písať si nové.

Stálicami môjho stola sú okrem počítača a lampy môj denník, a to z nostalgických dôvodov, a diár, ten zase z praktických. Menia sa knihy, perá, ceruzky, zvýrazňovače, lebo bez tých si neviem predstaviť plánovanie svojho dňa. Každá farba totiž niečo predstavuje.

Keď som sa o tom rozprávala s viacerými mne blízkymi ľuďmi, dokonca aj tými, ktorých mám rada pre ich „cool“ prístup a preto, že sú oveľa uvoľnenejší ako ja, zistila som, že všetci sú do istej miery „organizovaní“ a snažia sa to premietnuť aj do svojho bývania alebo pracovného priestoru.

Nuž asi všetci aspoň niekedy potrebujeme istú hladinu harmónie a poriadku. Len to netreba preháňať, ako ukazuje príbeh spomínanej Marie Kondo.

Dnes si okrem neho môžete prečítať aj o tom, prečo je rodová rovnosť výhodná pre všetkých a čo odrádza mladé dievčatá od športu a pacientov s obezitou od návštevy lekára.


Téma týždňa: Z rodovej rovnosti profitujú všetci 

Afgánsky profesor žurnalistiky Ismail Mašál pred pár týždňami v priamom televíznom prenose demonštratívne roztrhal svoj vysokoškolský diplom a ďalšie doklady o dosiahnutom vzdelaní, aby tak protestoval proti tomu, že jeho krajanky boli vylúčené z univerzitného vzdelávania.

Povedal tiež, že ako muž a učiteľ nemôže pre ženy nič urobiť, a tak sú jeho diplomy prakticky bezcenné.

Minulý týždeň ho prišiel zatknúť Taliban. Pri zatýkaní ho brutálne zbili a teraz sedí vo väzení. Predstaviteľ Talibanu vyhlásil, že Mašál už dlho provokuje režim a to je zločin.

Takéto verejné zastanie sa žien s vedomím, že po ňom iste príde odveta režimu, ktorý nestrpí žiadny odpor, je výnimočné a zaslúži si obdiv.

Nielen pre občiansku statočnosť, ale aj spôsob uvažovania o ženách a ich postavení, možnostiach a budúcnosti.

Na oveľa slobodnejšom Západe, ale už aj v našich zemepisných šírkach, sa totiž objavujú muži, ba dokonca celé skupiny mužov, ktoré vidia v lepších možnostiach žien aj v tom, že sa viac presadzujú, svoje ohrozenie. Majú totiž pocit, že ženy ich pripravujú o ich miesta, moc, zažité roly, jednoducho ich privilégiá, ktoré sa odvíjajú výhradne od ich rodu.

Výskumy však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pod slnkom Jany Shemesh

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie