Denník N

Vedie najlepšiu odbornú školu: Nezamestnaných skoro nemáme

Deň otvorených dverí na Spojenej škole v Sabinove. FOTO - sossabinov
Deň otvorených dverí na Spojenej škole v Sabinove. FOTO – sossabinov

Mária Futejová je poverená vedením Spojenej školy v Sabinove. Tú firmy v prieskume ohodnotili ako najlepšiu strednú odbornú školu v Prešovskom kraji.

V prieskume medzi firmami ste sa umiestnili na prvej priečke v Prešovskom kraji. Čo na to hovoríte?

Nemôžem tomu uveriť. Najmä pre problémy, ktoré teraz máme. Od 1. januára som bola poverená vedením školy, aby som tu urobila poriadok. Od septembra sme sa spájali dve školy a oznámili nám to neskoro, museli sme sa rýchlo sťahovať. Spôsobilo to problémy. Teraz sme tu dve organizačné jednotky – stredná odborná škola a obchodná akadémia.

Môže vám umiestnenie v tomto rebríčku pomôcť?

Potešilo ma to, ale aj ma to zaväzuje. Budeme musieť robiť všetko pre to, aby sme žiakov v čo najväčšej miere umiestnili u zamestnávateľov, najmä v tomto regióne. Žiaci neradi cestujú ďalej. Väčšina študentov je z ekonomicky či zo sociálne slabších rodín, musíme na to prihliadať. A sme v regióne, kde to s ponukami práce nie je až také dobré. Nájsť si prácu tu preto nie je ľahké.

Prečo vás zamestnávatelia vnímajú tak dobre?

Naši žiaci nie sú vedomostne až takí vynikajúci, ale radi pracujú. Majú oveľa radšej prax ako teoretické vyučovanie. A aj keď je žiak teoreticky slabší, ale majster povie, že je šikovný a pracovitý, tak na to vždy prihliadam.

Nájdu si aj ľahšie prácu?

Áno. V niektorých odboroch ani nemáme nezamestnaných. Niektorí sa za prácou presťahujú, veľa ľudí odchádza aj do zahraničia. Máme minimum žiakov na úrade práce.

Z ktorých odborov sa vaši absolventi hneď uplatnia?

Je to najmä odbor mechanik elektrotechnik, zameranie informačné technológie alebo spotrebná technika. Veľký záujem je aj o odbory auto-elektronika, stolár, kuchár a autoopravár.

Spolupracujete s firmami?

Žiaci chodia do firiem na prax. Napríklad stolári chodia do firmy Sanas Sabinov, autoopravári do autoservisov v okolí. Kuchári chodia tiež na prax.

A firmy aj študentov neskôr zamestnajú?

Áno, a preto aj žiaci na prax radi chodia.

Aký je záujem o vašu školu?

Robíme prijímacie skúšky do študijných odborov. Napríklad v odbore mechanik elektrotechnik máme tri zamerania a pre všetky robíme prijímačky. Do učebných odborov prijímačky nerobíme len vtedy, ak uchádzači splnia naše kritériá – percentá z monitoru, známky za posledné roky a zdravotný stav.

Hlási sa viac ľudí, ako môžete prijať?

Vzhľadom na demografiu je záujem slabší ako v minulosti, lebo je menej žiakov. Ale nesťažujeme sa. Máme stabilný záujem a otvárame všetky odbory.

Sú aj odbory, kde sa vám hlási viac ľudí, ako môžete prijať?

Veľký záujem je o odbor kuchár, kde sme chceli prijímať menej študentov, a aj o autoopravára je veľký záujem.

Ktorý odbor je podľa vás najlepší na vašej škole?

Mechanik elektrotechnik. Ale darí sa aj kuchárom, stolárom a elektroopravárom.

Zaregistrovali ste záujem aj o nadstavbové štúdium, kde môžu získať žiaci maturitu, a nielen výučný list?

Záujem je prvoplánovo veľký. Takmer všetci, ktorí skončia, sa prihlásia aj na nadstavbu. Ale priebežne niektorí, keď si nájdu dobrú prácu, odchádzajú alebo školu prerušia.

Čo by ste v systéme vzdelávania zmenili?

To, čo sa už dávno malo zmeniť, aby žiaci mali prax vo firmách, a nie v škole. Podmienky odborného výcviku v škole sú také, aké sú, nemáme peniaze, aby sme dielne vybavili modernou technikou. Preto zaostávame, robíme na starších strojoch. Žiaci, ktorí chodia na prax do firiem, sú už ďalej ako tí, čo sa učia v dielňach.

Vláda schválila zákon o duálnom vzdelávaní. Mohol by pomôcť?

Ten schvaľujem. Mohol by zvýšiť aj záujem žiakov o odborné odbory.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie