Denník N

Týždeň v zdraví: Pohyb znižuje riziko demencie. Žuvanie tabaku spôsobuje rakovinu. Ktoré návyky sa tvária ako zdravé, ale nie sú?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  prečo je dôležitý aktívny životný štýl ako faktor prevencie stareckej demencie
  •  akékoľvek užívanie tabaku nie je zdravé a spôsobuje rakovinu
  •  ktoré návyky považované za zdravé vôbec nie sú zdravé

Ak sa chcete vyhnúť demencii alebo znížiť riziko jej vzniku, treba sa viac hýbať

V problematike súvislosti pohybu a stareckej demencie už nie sme v štádiu pseudodiskusie typu: „Čo ak nie?“ alebo „Neverím, že to funguje“ či podobných neargumentov a „zasvätených“ otázok vyvracačov čohokoľvek, z ktorých je odborníkom tak akurát na zvracanie.

Na otázky súvisiace s aktívnym pohybom v rámci zdravého životného štýlu, jeho dostatku alebo nedostatku ako faktora ovplyvňujúceho riziko vzniku stareckej demencie pribúda čoraz viac vedeckých odpovedí.

Vedecké dôkazy potvrdzujúce súvislosť aktívneho pohybu a životného štýlu a riziko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie