Denník N

Váhavosť ministra Karasa v praxi: Bratislavský súd, kam prišla NAKA, nemá vyše pol roka predsedu

Minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto TASR
Minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto TASR

Pôvodného predsedu Okresného súdu Bratislava III Romana Fitta odvolala Mária Kolíková ešte vlani v júni. Minister Viliam Karas potom oznámil, že chce odvolanie zrušiť a dlho neurčil termín výberového konania. Teraz to už neplatí.

O tom, že bezpečnostné zložky zatiahli do takzvanej vojny v polícii aj Okresný súd Bratislava III, nie sú už dva roky žiadne pochybnosti. Najskôr sa spomínal v súvislosti s väzbou pre obvinených vyšetrovateľov NAKA, no a vlani sa zase stal súd centrom pozornosti, keď ho koncom apríla navštívili príslušníci NAKA.

Z Národnej kriminálnej agentúry si prišli po spis bývalého námestníka riaditeľa tajnej služby Borisa Beňu a niekdajšieho riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Policajtov zaujímala najmä utajovaná príloha tohto prípadu, ktorú chceli získať pre vyšetrovanie korupčnej kauzy bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

Práve proti nemu svedčia aj Beňa s Makóom, za čo ich bratislavský vyšetrovateľ pod dozorom krajskej prokuratúry obvinil z krivej výpovede a žiadal pre oboch väzbu. A to bol dôvod, prečo sa spis ocitol na súde Bratislava III.

Ako to bolo s akciou NAKA

NAKA sa napokon k spisu nedostala. A tak prípad žil ďalej, hoci Beňa s Makóom vo väzbe neskončili a ich obvinenie napokon aj zrušili.

Okolnosti „návštevy“ z NAKA prešetrovala polícia, policajná inšpekcia a nakoniec aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Prešetrovanie pritom inicioval vtedajší predseda súdu Roman Fitt, ktorý poukazoval na neprípustný zásah do nezávislosti súdnej moci.

Nič také sa zatiaľ nepotvrdilo a preverovanie trestnoprávnej zodpovednosti či už sudcov, ktorí spis nevydali, alebo aj policajtov, ktorí oň žiadali, išlo do stratena. Po pár mesiacoch sa tak zdalo, že jediný, kto vyvodil v tejto súvislosti nejaké dôsledky, bola vtedajšia ministerka spravodlivosti Kolíková – predsedu súdu Fitta v júni odvolala pre manažérske zlyhanie.

Pred pár dňami sa zdalo, že už ani toto odvolanie neplatí. Zasiahol totiž nový minister spravodlivosti Viliam Karas.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Reforma súdnictva

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie