Denník N

Vývoj bojov (347. deň): Bachmut je na tom zle, ale pri Vuhledare Rusi narazili na múr

Druhá známa fotografia exslovenského vrtuľníka Mi-17 na Ukrajine. Foto Twitter - Danilo Pavlov
Druhá známa fotografia exslovenského vrtuľníka Mi-17 na Ukrajine. Foto Twitter – Danilo Pavlov

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ruská ofenzíva sa nezačne. Pretože sa už asi začala. 
  • Ako vyzerá peklo pri Vuhledare – séria štyroch videí.
  • Pri Kreminnej Rusi útočia, ale Bilohorivku nemajú.
  • Mapy dňa – Bachmut a Kreminna.
  • Videá dňa – 71-ročný vojak hovorí o svojich skúsenostiach z vojny; české skúšky Leopardu 2A4; život v Bachmute; Bilohorivka je zatiaľ pod kontrolou ukrajinskej armády; boje v okolí Vuhledaru.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 5. februára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ruská ofenzíva sa nezačne. Pretože sa už asi začala. Situácia v okolí Bachmutu je veľmi ťažká, ale nie iba tam. Ruská armáda útočí naraz na viacerých miestach. Obzvlášť o Bachmute však aj ukrajinské zdroje hovoria, že pri ňom prebiehajú „pekelné boje“.

Počas víkendu sa situácia zhoršila na severe aj na juhu mesta. Na juhu sa Rusi podľa všetkého prebili už do obytných častí mesta. Na severe pokračuje ruský postup na Krasnu Horu a Paraskovijivku. Z nej pochádza video s ustupujúcimi ukrajinskými vojakmi. Strata tohto predmestia by de facto znamenala odrezanie Bachmutu od severu.

O situácii v Bachmute pravidelne informuje ukrajinský vojak z nasledujúceho videa. Nedeľňajšiu časť začal aj on tvrdením, že kým médiá sú plné úvah o nadchádzajúcej ofenzíve, tak v realite už prebieha. Zvyčajne optimisticky ladený zdroj tiež hovorí o extrémne ťažkej situácii. Síce pripomína, že taká je v jeho správach od septembra, ale tón aktuálneho posolstva je ponurejší.

Dokresľuje ho pasáž, v ktorej vojak kritizuje aktivity časti advokátov, ktorí pomáhajú Ukrajincom vyhnúť sa prebiehajúcej mobilizácii. Vyzýva ich, že by radšej mali ísť do prvej línie.

Ako vyzerá peklo pri Vuhledare – séria videí. Ukrajinská armáda je aktuálne pod veľkým tlakom. Lenže nie všade sa Rusom darí podľa ich predstáv. Ukážkovým príkladom je Vuhledar, na ktorý s veľkou slávou nedávno zaútočili, v prvé dni informovali o prelomoch a postupoch, kým dnes už iba o stabilizácii situácie, čo je eufemizmus pre ťažkú porážku a veľké straty.

Niektoré ruské zdroje dokonca avizujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie