Denník N

Kotleba si vyberá novinárov, na tlačovku župy nepustí každého

Župan Marian Kotleba nepustí na tlačovku každého. Foto – TASR
Župan Marian Kotleba nepustí na tlačovku každého. Foto – TASR

Banskobystrický župan a líder extrémistickej strany ĽS-NS Marian Kotleba je podľa svojich prívržencov postrachom novinárov. Vyzerá to opačne.

Župan a extrémista Marian Kotleba si vymyslel systém, ako novinárov nepustiť na tlačovú besedu. Nepošle pozvánku a bez potvrdenia tejto pozvánky sa dostať na tlačovku nedá.

Ukázal to v stredu pri informovaní o eurofondoch v župe a plánovaní nasledujúceho programového obdobia.

Pozvánku aj dostal, ale zrušili ju

Kotleba zvolal župnú, nie súkromnú ani stranícku tlačovú besedu do sídla úradu v Banskej Bystrici. Tlačový odbor poslal emailom pozvánky. Súčasťou pozvánky bolo aj potvrdenie účasti.

Miroslav Toman, jeden z Kotlebových kritikov zo spravodajského webu Bystricoviny. sk, na tlačovú besedu ani nešiel, hoci pôvodne pozvánku dostal.

„Dostal som email, potvrdil som účasť, ale po polhodine mi prišla z úradu správa, že mi poslali pozvánku omylom. Zrušili ju vraj z kapacitných dôvodov a dodali, aby som ju považoval za bezpredmetnú,“ hovorí Toman.

Nie ste na zozname

Denník N pozvánku nedostal, nemohol ju teda ani potvrdiť. Dostali sme informáciu o tlačovej besede, chceli sme sa župana pýtať na eurofondy, dostali sme sa však len po vrátnicu.

„Nie je na zozname,“ povedal vyšportovaný vrátnik pracovníkovi úradu.

„Ľutujem, nemôžete ísť na tlačovú besedu, nie ste na zozname,“ zopakoval pre istotu úradník.

Dôvod? Je to Kotlebovo súkromné posedenie s novinármi alebo oficiálna tlačová beseda? Dozvedeli sme sa, že je to síce župná tlačová beseda, ale len pre vybraných a pozvaných novinárov.

„Sú tu aj agentúry. Prípadne, otázky môžete poslať emailom,“ uzavrel úradník, ustarostene sa pozrel na hodinky a povedal, že už musí ísť.

Otázky posielame emailom, ale odpovede sme dostávali len sporadicky, v poslednom čase vôbec.

Kotleba, Ľupták, Mečiar, Fico

Kotleba už selektoval médiá a novinárov. Prvý raz už počas volieb predsedu župy si pozval exkluzívne jedného agentúrneho novinára. Vtedy ešte nebol vo verejnej funkcii.

Už vo funkcii potom jeho úrad informácie selektoval, niektorým médiám či konkrétnym novinárom informácie neposkytuje.

Podobne v minulosti postupovali napríklad Vladimír Mečiar či podpredseda parlamentu z konca deväťdesiatych rokov Ján Ľupták. Podobne si doteraz vyberá médiá, ktorým neodpovedá, premiér Robert Fico.

Nezávislý etický orgán Tlačová rada SR len minulý týždeň vyslovila „vážne znepokojenie“ voči postupu Úradu vlády SR, ktorý odmietal odpovedať redaktorom Denníka N a SME na otázky, kým sa neospravedlnia premiérovi Ficovi za zverejnené články. Rada ho zároveň označila za porušenie slobody tlače obmedzením prístupu novinárov k informáciám.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie