Denník N

Vrazila do tyče a tri bránky pred cieľom vypadla. Shiffrinová opäť nedokončila veľké preteky, no bolo to iné ako na olympiáde

Mikaela Shiffrinová pri páde v slalome alpskej kombinácie na MS v lyžovaní. Foto - TASR/AP
Mikaela Shiffrinová pri páde v slalome alpskej kombinácie na MS v lyžovaní. Foto – TASR/AP

Alpskú kombináciu na majstrovstvách sveta v lyžovaní vyhrala Federica Brignoneová, Mikaela Shiffrinová nedokončila slalom. Petra Vlhová neštartovala.

V utorok uplynie presne rok, odkedy Mikaela Shiffrinová na boku olympijskej zjazdovky v Pekingu neveriacky hľadela na miesto, kde chvíľu predtým vypadla v obrovskom slalome po zopár prejdených bránkach. Rovnakú situáciu zažila o dva dni neskôr v slalome a potom aj v slalome v rámci alpskej kombinácie.

„Nočná mora Mikaely Shiffrinovej v Pekingu,“ volá sa video televíznej stanice Eurosport o jej vypadnutiach a ilustruje, čím si na olympiáde americká lyžiarka prešla. Potom však vo Svetovom pohári získala veľký krištáľový glóbus a v aktuálnej sezóne sa približuje k ďalšiemu.

Rok po vypadnutí v Pekingu prišla na ďalšie veľké podujatie – na majstrovstvá sveta v Courcheveli a Méribeli. Opäť v pozícii hlavnej favoritky a obhajkyne titulu. „Toto je Shiffrinovej prvé veľké podujatie od olympiády v Pekingu. Získala množstvo sebadôvery aj slobody,“ hodnotila pred šampionátom pre BBC bývalá lyžiarka Chemmy Alcottová.

Hneď prvú disciplínu však nedokončila – tesne pred koncom slalomovej časti kombinácie vypadla.

Nie je to ako olympiáda, vraví expert

Pred kombináciou bola najväčšou favoritkou, nik iný totiž nemá porovnateľne dobré výsledky v super-G aj v slalome, z ktorých sa disciplína skladá.

Po super-G strácala na najlepšiu pretekárku tejto časti Federicu Brignoneovú 0,96 sekundy. Hoci to nie je málo, Shiffrinová je špecialistka na slalom, Brignoneová ho prakticky nejazdí.

Talianka však prešla solídne aj slalomovú časť a stále viedla. Na rade bola práve Shiffrinová. Všetky medzičasy podľa predpokladov ukazovali, že je rýchlejšia ako Brignoneová, v súčte so super-G to však stále nestačilo na prvé miesto, ešte aj na poslednom medzičase mala Shiffrinová celkovo stratu 0,08 sekundy. Snažila sa čo najviac zrýchliť, do cieľa zostávali posledné tri bránky.

V tej chvíli však Shiffrinová stredom tela preletela pomedzi jednu z brán, chvíľu sa rútila dole iba na jednej lyži a do cieľa už prišla ako diskvalifikovaná pretekárka. Celý jej tím a aj líderka Brignoneová sa chytali za hlavu.

Samotná Shiffrinová iba zdvihla ruky nad hlavu a usmiala sa. Už sa nedozvieme, či by sa jej napokon podarilo stratu na Brignoneovú stiahnuť, hoci jej prejav tomu nasvedčoval.

„Shiffrinová tomu nemôže uveriť a ani my nie. Všetko spravila, zvládla všetky časy, bola tri oblúky od zlata, a vtom sa rozkročila pomedzi bránku,“ hovoril prekvapený komentátor Eurosportu Nick Fellows.

Zrejme všetkým v tej chvíli preblesklo hlavou:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

MS v lyžovaní

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie