Denník N

Ficov balíček teroristov

Keď sa Robertovi Ficovi zachce, prijíma protiteroristický balíček. Inokedy prijíma priamo teroristov.

Autor je predsedom strany Nova

Kto nám tu káže o bezpečnosti a o tom, ako treba chrániť Slovensko pred teroristami? Politik, ktorý úmyselne, kvôli politickým bodom, dotiahol vycvičených teroristov ohrozujúcich bezpečnosť našej krajiny. Ak by na Slovensku vládla dnešná opozícia, už by tu pobehovali teroristi – vyhlásil Robert Fico pri obhajobe protiteroristického balíčka Smeru. V skutočnosti žiaden premiér neurobil toľko pre to, aby tu pobehovali ľudia podozriví z terorizmu, ako on sám. Jeho dve vlády rozhodli o prijatí ôsmich väzňov z americkej základne Guantánamo.

Neboli to žiadne neviniatka, ako sa snaží verejnosť presvedčiť. Veď ak by tí ľudia neboli nebezpeční, americký kongres by asi neprijal zákon zakazujúci vstup bývalých väzňov z Gauntánama na americkú pôdu a administratíva prezidenta Obamu by ich nemusela exportovať do spojeneckých krajín.

Existujú aj konkrétne informácie, preukazujúce riziká spojené s prijatými väzňami, ktorými naše orgány disponovali už v čase, keď Ficova vláda rozhodovala o ich prijatí. Vďaka týmto poznatkom sa dá premiér ľahko usvedčiť, že jeho boj proti teroristom je z veľkej časti predvolebné, marketingové divadlo.

V prvej várke (2010) boli na Slovensko privezení traja väzni. Dvoch sa nám za vlády Ivety Radičovej podarilo vrátiť do ich domovských štátov. Inými slovami: bezpečnostné riziko, ktoré spôsobil Robert Fico, sa aspoň sčasti podarilo vyriešiť vtedy, keď sa Smer ocitol v opozícii. Z nasledovných informácií si každý súdny človek urobí vlastný záver. Z väzňov, ktorí boli na Slovensko presunutí v roku 2010, predstavoval najväčšie bezpečnostné riziko Egypťan Adel Al Gazzar. Mal preukázateľné kontakty s teroristickou organizáciou Laškar e-Taiba a v januári 2001 navštívil tréningový tábor v severnom Pakistane, kde sa stretol s vrcholnými predstaviteľmi teroristickej skupiny Laškar e-Taiba.

Počas jeho pobytu u nás o ňom slovenské bezpečnostné orgány napísali: „Na základe vydaného platného cestovného dokladu má možnosť voľného pohybu v rámci schengenského priestoru. Touto skutočnosťou vznikajú pre Slovenskú republiku pomerne významné bezpečnostné riziká. Najmä s ohľadom na jeho aktivity zaznamenané v ostatnom období.“

O aké aktivity išlo? O priame konktakty na predstaviteľov teroristických skupín v západnej Európe. Druhým väzňom, ktorý prišiel na Slovensko v prvej várke, bol absolvent paravojenského výcviku na základni Chalden v Afganistane. Počas jeho umiestnenia v tábore v Guantáname sa Hámi dopustil štyroch násilných útokov.

Týchto dvoch väzňov z Guantánama sa nám podarilo za našej vlády vrátiť do ich domovských štátov vďaka veľkému šťastiu, ktoré spôsobili revolúcie takzvanej Arabskej jari v severnej Afrike. Bola to najmä zásluha kariérnych pracovníkov ministerstva vnútra a dôstojníkov Slovenskej informačnej služby. A keď sa už zdalo, že zostáva vyriešiť len jedného, prišli prezidentské voľby 2014, keď Robert Fico opäť zatúžil po fotke s americkým prezidentom, a Slovensko prijalo ďalších bývalých väzňov. O jednom z nich naše bezpečnostné zložky uvádzajú: „Počas jeho zadržania na Guantáname bolo zaznamenaných minimálne 20 prípadov porušenia disciplíny vrátane ohrozenia na živote príslušníkov väzenskej stráže v Guantáname.“

Takto sa chráni Slovensko v podaní Roberta Fica… Keď sa to hodí, prijíma protiteroristický balíček, a keď sa hodí iné, prijíma balíček teroristov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protiteroristické zákony

Komentáre

Teraz najčítanejšie