Denník N

To podstatné na „príbehu Budaj“ nie je eštébé!

Ján Budaj. Foto - TASR
Ján Budaj. Foto – TASR

Autor je filozof a bývalý politik

Tá schéma sa opakuje od Nežnej revolúcie. Je stále rovnaká: tí komunisti, ktorí sa pridali „k nám“, sú tí dobrí, boli len pomýlení a vrátili sa do správneho košiara. Do nášho. Tí, čo sú niekde inde ako v našom košiari, ako v mojej strane, v mojej skupine, sú tí zlí, tí komunisti, čo nám tu spôsobujú všetky zlá podnes.

Napokon všetci, s ktorými nesúhlasím ja či moja strana, sú vlastne skrytí komunisti; a keby aj neboli, majú komunistickú mentalitu, veď boli odchovaní v komunistickom režime. Akoby tí, čo sú v tej mojej sekte, boli odchovaní vo Francúzsku alebo na inej planéte.

Nechcem sa tu zaoberať týmto sociálnym determinizmom, ktorý je len presnou kópiou ideológie triedneho pôvodu či biologického predurčenia rasy. A to isté sa deje okolo agentov eštébé. Tí, ktorí sú mi blízki či politicky sympatickí, tí boli nepochybne podvedení, zmanipulovaní, neľudsky prinútení – a napokon iste na nikoho nič nedonášali. A tí druhí, z nejakého iného tábora, sekty či strany, to sú tie bezcharakterné svine, za kariéru udávajúci svojich priateľov či kolegov.

Nemám najmenšiu pochybnosť, že osud každého jednotlivého agenta Štátnej bezpečnosti je osobitý, že sa za ním skrýva ľudský príbeh, tragédia, komédia aj bezcharakternosť často striedaná s hrdinstvom. Poznám takýchto príbehov viacej. A ani o Janovi Budajovi nemám pochybnosť, že mu to nerobilo radosť, ani nepopieram jeho úmysel eštebákov podvádzať.

Už v čase, keď sa Janko musel vzdať miesta na kandidátke VPN, argumentoval úmyslom podvádzať tajných. Miro Kusý mu však priam lapidárne odpovedal (myslím, že v denníku VPN Verejnosť), že ŠtB sa len tak podvádzať nedalo a veru ani takí sprostí neboli, aby sa podvádzať dali. A tá spolupráca trvala dva roky, to nie je nejaká drobná epizóda omylu.

Podstatné je však niečo iné a o tom sa v kontexte hodnotenia a súdenia Jana Budaja nehovorí. Tento tieň spolupráce s eštébé sa nekončí a nemizne v novembri ’89. Naopak, je súčasťou práve ponovembrového príbehu. A práve tento tieň je kľúčom k mnohým udalostiam Nežnej revolúcie.

Niekedy koncom januára 1990 som sa na pôde Koordinačného centra VPN na Jiráskovej ulici v Bratislave stretol s Vladom Mečiarom ako čerstvým ministrom vnútra. Nemal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie