Denník N

Prečo snehová kalamita nepopiera globálne otepľovanie a ako to vysvetlíte ľuďom, ktorí tvrdia opak

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Intenzívne sneženie uplynulý víkend radikálne obmedzilo život na viacerých miestach Slovenska vrátane nižších polôh. Tu je len krátky výber zo správ o počasí:

  • Severná diaľnica D1 pod Tatrami v úseku Mengusovce – Spišský Štvrtok bola viac ako 24 hodín neprejazdná. Predtým došlo na tomto úseku k dvom reťazovým nehodám. Pri jednej z nich sa zrazilo 30 áut.
  • V Žiline vyzvali ľudí, aby nevychádzali von a nejazdili na sever, ak to nie je súrne.
  • Po celom Slovensku ostali bez elektriny desaťtisíce domácností. Vyše sto miest a obcí vyhlásilo mimoriadnu situáciu.
  • Vo Vysokých Tatrách zapadla pre množstvo snehu aj električka na Tatranskej elektrickej železnici.

„Konečne zima. A je po klimatickej kríze,“ komentovala v sobotu jednu z týchto správ užívateľka Mariška na Facebooku. Podobné komentáre nie sú ničím výnimočným a neobmedzujú sa len na diskusie na sociálnych sieťach.

Bývalý český premiér a známy klimaskeptik Václav Klaus v roku 2017 v televízii Prima vyhlásil, že napadnutý sneh v Prahe je „protest proti globálnemu otepľovaniu“.

Posledná snehová kalamita na Slovensku prišla len pár týždňov po tom, čo analytici z ministerstva životného prostredia predpovedali, že v budúcnosti bude sneh u nás rarita.

Cez víkend mohli mať ľudia pri pohľade von z okna pocit, že odborníci preháňajú. „Opakované výdatné sneženie v minulých dňoch na pomerne veľkej ploche zapríčinilo na viacerých miestach nadnormálne vysokú snehovú pokrývku na daný dátum,“ napísal SHMÚ na Facebooku.

Znamená to, že reči o klimatickej kríze netreba brať až tak vážne? Práve naopak. V tomto texte s pomocou meteorológov vysvetlíme, prečo mimoriadne silné sneženie klimatickú zmenu nespochybňuje, ale je jej dôsledkom.

Ako môže snežiť viac, aj keď je čoraz teplejšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Počasie

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie