Denník N

Klimatická dohoda z Paríža nič nerieši

Slovensko sa síce formálne hlási k potrebe ochrany klímy a znižovaniu emisií, ale pre tieto ciele nerobí takmer nič.

Autor je koordinátor klimatickej kampane o. z. Za Matku Zem

Dohoda z Paríža je významná z viacerých dôvodov, ale prehnaný optimizmus mnohých politikov nie je na mieste. A už určite nie teatrálny nadšený výstup so zeleným kladivkom, ktorý obletel svet po skončení konferencie.

Zo schválenej dohody vyplýva, že sa má ľudstvo v tomto storočí zbaviť závislosti od fosílnych palív, čo je asi jej najvýznamnejší úspech. Nie je síce stanovené, dokedy a ako sa to má dosiahnuť, ale je to dôležitý signál pre politikov, ako majú byť nastavené energetické politiky štátov. Protifosílny cieľ z dohody je tiež legitímnym dôvodom na odstránenie obrovských dotácií do fosílnych palív a signálom pre investorov stiahnuť svoje peniaze z uhoľných a ropných projektov. Chýba však konkrétny cieľ znižovania emisií do roku 2050, čo dohodu výrazne oslabuje.

Starý plán

Máme tiež smerovať k zastaveniu nárastu globálnej teploty pod +2 °C, ideálne na hranici +1,5 °C. Je však otázne, či sa toto vôbec dá dosiahnuť, keďže už dnes sme na úrovni +1 °C a globálne emisie CO2 stále rastú. V Paríži nebolo stanovené, kto a akým spôsobom prispeje k znižovaniu emisií, ani sa nenastavuje konkrétna ochrana lesných ekosystémov.

To, čo predložili krajiny pred konferenciou ako národné záväzky, bude viesť k zvýšeniu globálnej teploty o katastrofálne +3,7 °C, teda ďaleko za potrebnou +1,5 °C. Dôležitá tak nebude samotná dohoda, ale to, ako sa v najbližších rokoch krajiny dokážu dohodnúť na konkrétnych cieľoch. A tu vidím veľké riziko zlyhania, keďže posledné desaťročie sa krajiny hádajú, kto je viac zodpovedný a kto má viac platiť. Popritom globálne emisie stúpajú a škody klimatickej zmeny rapídne rastú.

Ani vo financovaní nezaznamenala dohoda žiadny významný posun. Od roku 2020 budú rozvinuté krajiny poskytovať sto miliárd dolárov ročne rozvojovým krajinám, aby dokázali zvládnuť zmenu klímy a znižovať emisie. Táto suma však bola na stole už v roku 2008 a odvtedy náklady výrazne stúpli, takže chudobné krajiny budú potrebovať výrazne viac. Čiastočným úspechom je aspoň to, že sa proces rozdeľovania peňazí zjednoduší, čím sa sprístupní aj najchudobnejším štátom.

Čo dohoda znamená pre Úniu a Slovensko

Cieľ Únie znížiť emisie skleníkových plynov o 40 percent do roku 2030 bol nastavený na nárast globálnej teploty o +2 °C, takže bude musieť byť prehodnotený. Európska únia by mala nastaviť svoj cieľ na rok 2030 aspoň na úrovni mínus 55 percent. Z nedávnej štúdie Sandbag vyplýva, že Únia dokáže pri súčasných mechanizmoch znížiť emisie do roku 2020 o viac ako 30 percent, čo je výrazne viac ako nastavených a schválených 20 percent.

Slovensko sa doposiaľ schovávalo za rozhodnutia Únie, formálne sa hlási k potrebe ochrany klímy a znižovaniu emisií, ale na druhej strane nerobí pre tieto ciele takmer nič. Práve naopak. Dva mesiace pred konferenciou v Paríži schválila vláda dotácie pre ťažbu a spaľovanie nekvalitného hnedého uhlia z hornej Nitry na ďalších 14 rokov. Fosílny biznis tak dostal od vlády predvolebný darček vo výške 1,3 až 1,4 miliardy eur, ktoré budeme platiť my všetci na svojich faktúrach za elektrinu.

Príchod novej automobilky síce pomôže zamestnanosti v okolí Nitry, ale na druhej strane pomáha automobilovému priemyslu, ktorý má veľký podiel na klimatickej zmene. Práve emisie z dopravy, hlavne osobnej automobilovej, sú jediná oblasť, kde výrazne rastú emisie skleníkových plynov. Tie za posledné roky vzrástli zo 4-5 percent na 14 až 15.

Ak už vláda robí nejaké rozhodnutia, tak sú to, bohužiaľ, nesprávne aktivity. Namiesto ochrany lesov sa betónujú vodné toky a celé sa to veľkolepo za eurofondy propaguje v médiách. Namiesto rozvoja obnoviteľných zdrojov a úspor energie sa presadzuje extrémne drahá a nebezpečná jadrová energia. Tým Slovensko akurát stúpi z kaluže do blata, keď nahradí emisie CO2 rádioaktívnymi emisiami.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie