Denník N

Podozrivý balón skomplikoval plány Číny. Ešte viac môže zhoršiť jej vzťahy s USA návšteva v Kremli

Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching pred začiatkom samitu G20 v novembri 2022. Foto - TASR/AP
Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching pred začiatkom samitu G20 v novembri 2022. Foto – TASR/AP

Viac ako incident s balónom môže vzťahom so Spojenými štátmi uškodiť cesta čínskeho prezidenta do Moskvy.

Koncom minulého týždňa mal do Pekingu pricestovať americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Čínski predstavitelia od jeho návštevy veľa očakávali a stretnúť sa s ním osobne chcel aj prezident Si ťin-Pching.

Lenže v piatok Spojené štáty nad svojím územím spozorovali podozrivý čínsky balón, čo označili za neprijateľné narušenie svojej suverenity, a Blinken cestu zrušil. Američania uviedli, že išlo o balón určený na špionáž a vo veľkej výške vo vodách pred pobrežím Južnej Karolíny ho zostrelili.

Čínska diplomacia, podľa ktorej sa do amerického vzdušného priestoru dostal náhodou, zareagovala nečakane zmierlivo. Útok síce odsúdila, ale následne vyzvala obe strany, aby nestrácali rozvahu a dostali situáciu pod kontrolu.

Incident s balónom sa udial v čase eskalujúcich čínsko-amerických vzťahov a čoraz intenzívnejšej debate o ich potenciálnom otvorenom ozbrojenom konflikte. V Spojených štátoch sa čoraz viac hovorí o „novej studenej vojne“.

Otvorený konflikt môže byť zajtra aj o desať rokov

Koncom januára generál amerického letectva Mike Minihan v neštandardnom vyhlásení upozornil svoj personál, že očakáva konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou. „Dúfam, že sa mýlim. Ale cítim v kostiach, že budeme bojovať do roku 2025,“ uviedol.

Jeho predpoveď upútala veľkú mediálnu pozornosť aj ostrú kritiku niektorých kolegov. Odborník na Čínu Richard Q. Turcsányi ho vníma „s veľkým odstupom“, ale vysvetľuje, že ukazuje na jednu dôležitú vec.

„Toto vyjadrenie hovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie