Denník N

Bojkotujte olympiádu!

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ak sa olympijských hier zúčastnia ruskí športovci, ostatné krajiny by sa mali Parížu vyhnúť.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Ukázať podporu Ukrajine je ľahké. Dáte si na seba stužku alebo odznak. Používate ukrajinskú výslovnosť — „Kyjiv“, nie „Kyjev“. Poviete ľuďom, aby si stiahli kúrenie, a niekoľko dní v týždni sa sprchujete studenou vodou. Ale vzdať sa svojej obľúbenej športovej šou? To asi nie.

Medzinárodný olympijský výbor tvrdí, že ruskí a bieloruskí športovci sa môžu na hrách v Paríži 2024 zúčastniť ako „neutrálni“. To by znamenalo krok späť od bojkotu uvaleného na väčšinu športovcov z týchto krajín od ruského útoku na Ukrajinu takmer pred rokom. V skutočnosti by to fungovalo ako obvykle: na zimných olympijských hrách v rokoch 2018 a 2022 a na letných olympijských hrách v roku 2021 mohli súťažiť aj ruskí športovci, no bez vlajok a národných dresov. Bol to len symbolický trest za systematické používanie nelegálnych drog v športe v ich krajine a za mimoriadne úsilie ruského štátu utajiť svoje prehrešky. Už to bolo zlé, no napadnutie inej krajiny je podstatne horšie.

Ukrajina zúri. Športové sankcie by mali byť odkazom pre ruských a bieloruských obyvateľov, že vonkajší svet nenávidí agresiu. Odzrkadľovali by aj skutočnosť, že pre ruskú inváziu musia ukrajinskí športovci trénovať na Paríž v temných, studených a desivých podmienkach. Niektorí to ani nedokážu. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba poznamenal, že od útoku vo februári 2023 Rusi zabili 231 športovcov a trénerov. Ďalších 15 bolo zranených, 28 zajatých a štyria sú nezvestní. Športové zariadenia patria medzi civilnú infraštruktúru zdevastovanú ruskými raketovými útokmi.

Na druhej strane frontovej línie je všetko inak. Niektorí ruskí športovci majú úzke vzťahy s armádou, iní sa nechali vidieť na provojnových zhromaždeniach s nenávideným symbolom Z. Naozaj sa od Ukrajincov očakáva, že s nimi budú zdieľať šatne, trate a pódiá v Paríži?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie