Denník N

Situácia je zúfalá, znie z Turecka. Pod sutinami po zemetrasení môžu byť stále tisícky ľudí

Žena sedí na ruinách, pod ktorými záchranári hľadajú nezvestné osoby po zemetrasení v Turecku. Foto - TASR/AP
Žena sedí na ruinách, pod ktorými záchranári hľadajú nezvestné osoby po zemetrasení v Turecku. Foto – TASR/AP

Záchranári ešte stále vyhrabávajú v Turecku a Sýrii ľudí uviaznutých v troskách. Na mieste pomáhajú slovenskí hasiči, záchranári, aj humanitárne organizácie, ktoré dodávajú jedlo a lieky.

Po tom, ako Turecko a Sýriu zasiahlo pravdepodobne najsilnejšie zemetrasenie v histórii meraní, sa budovy zosypávali k zemi a vo vzduchu po nich zostal len prach.

Podľa údajov Tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAP) zemetrasenie zničilo viac ako 4700 budov a vyžiadalo si už takmer 5-tisíc životov.

V ich sutinách uviazli tisíce ľudí. Občas sa odtiaľ ozýva krik a plač, niekto prosí o pomoc. Záchranári aj obyvatelia robia, čo môžu, ale prácu im komplikuje chladné počasie, na niektorých miestach sú teploty pod nulou, prší alebo sneží.

„Situácia je úplne zúfalá,“ povedala pre Denník N Češka Irena Menšíková, ktorá žije v Ankare a pracuje v charitatívnej organizácii.

„Ľudia sú zúfalí, boja sa o svojich blízkych, veľa ľudí je zavalených pod sutinami. Mám správy od blízkych, ktorí sa nachádzajú v postihnutých oblastiach okolo Gaziantepu. Tam je to v podstate zrovnané so zemou,“ dodala s tým, že „situácia na mieste je katastrofická“.

Pomoc sľúbilo alebo vyslalo 45 krajín, medzi nimi aj Slovensko. Ako informovalo ministerstvo vnútra, Slovensko v pondelok večer vyslalo desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a päť príslušníkov Horskej záchrannej služby. Pomáhajú tiež humanitárne organizácie, zo Slovenska Človek v ohrození a MAGNA.

Pomáha, kto môže

Zemetrasenie malo podľa amerických a európskych vedcov silu 7,8 magnitúda (podľa Turkov 7,7) a epicentrum bolo na juhu Turecka neďaleko miest Kahramanmaraş a Gazientep.

Podľa Menšíkovej robia turecké záchranárske tímy AFAP všetko, čo je v ich silách. „Záchranárske tímy z celého Turecka okamžite vyrazili na miesto,“ hovorí. „Ale ani zďaleka to nestačí na katastrofu takých rozsiahlych rozmerov.“

V sutinách hľadajú preživších aj telá tých, ktorí katastrofu neprežili. Občas, keď niekoho nájdu, na chvíľu sa zastavia a ozve sa Allahu Akbar, teda boh je veľký.

Ako pomôcť

  • MAGNA: Darujte vkladom na účet verejnej zbierky, IBAN: SK5811000000002943004292, variabilný symbol: 1101. SMS v tvare MAGNA na číslo 836. Vašich 10 € smeruje vo výške 100 % na pomoc pre Sýriu a Turecko.
  • Človek v ohrození: Obete zemetrasenia v Turecku a Sýrii budú potrebovať pomoc najmä s dočasným bývaním, teplým oblečením a so stravou. Pomôcť cez Človeka v ohrození môžete na tomto odkaze.
  • Turecké veľvyslanectvo v Bratislave: Vyhlásilo zbierku zimného oblečenia a iných vecí potrebných pre ľudí zasiahnutých zemetrasením. Odovzdať sa dajú na veľvyslanectve v Bratislave či v Nových Zámkoch.
  • ADRA Slovenskotu
  • Slovenská katolícka charitatu
  • Nadácia Integratu
  • SAVIOtu
  • UNICEF Slovenskotu

V sýrskom meste Azaz sa podarilo vytiahnuť zo sutín 18-mesačné dievčatko. Záchranár ho držal v náručí a utekal hľadať príbuzných. Našiel jeho strýka, ktorý agentúre Reuters povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie