Denník N

Choroba, ktorú by chcel každý. Čo je „syndróm šťastného dievčaťa“ a prečo nemusí priniesť šťastie

Foto - Dmitry Berdnyk/Unsplash
Foto – Dmitry Berdnyk/Unsplash

Pred kamerou stojí mladá tmavovlasá žena v čiernom tričku a postupne si na tvár nanáša líčidlá: najskôr si prepudruje bradu, potom vytieňuje lícne kosti a nakoniec si namaľuje riasy. Nie je to však len ďalšie video, v ktorom chce influencerka publiku ukázať, ako sa upravuje – dnes sa Laura Galebeová rozhodla venovať oveľa hlbšej téme.

„Úprimne, sama seba považujem za jedného z najšťastnejších ľudí, akých poznám. Príležitosti ku mne prichádzajú sčista-jasna,“ vysvetľuje mladá žena vo videu na TikToku. „Mám jednoducho obrovské šťastie. Vždy čakám, že sa mi budú diať skvelé veci, a naozaj sa aj dejú. Nikdy sa nestalo, že by nevyšli tak, ako chcem,“ pokračuje presvedčivo.

Video Laura označila niekoľkými kľúčovými slovami: „manifestácia“, „afirmácia“ a tiež „syndróm šťastného dievčaťa“. Zaradila ho tak medzi videá, ktoré sa v posledných týždňoch na TikToku masovo šíria – k trendu, ktorý sľubuje spokojnosť, peniaze aj úspech, stačí si to všetko len želať.

Na prvý pohľad to celé môže pôsobiť ako niečo, čomu netreba venovať prílišnú pozornosť. Nová vlna na sociálnych sieťach, ktorá o pár týždňov zmizne, na tom predsa nie je nič nové.

Keď sa však na trend pozriete ešte raz, zistíte, že toho v sebe ukrýva omnoho viac – v novom svetle totiž neukazuje len samotnú aktuálnu náladu na sociálnych sieťach, ale aj odvekú ľudskú túžbu po šťastí, kognitívne chyby, ktorých sa dopúšťame pri jeho hľadaní, aj to, ako o šťastí uvažuje spoločnosť.

Zázraky bez námahy

Kde a kedy presne sa na TikToku myšlienka o „syndróme šťastného dievčaťa“ objavila po prvý raz, je ťažké vystopovať, popularitu si však získala najmä koncom minulého roka a v prvých dňoch nového.

V tejto chvíli majú videá na sociálnej sieti označené heštegom #luckygirlsyndrome takmer 350 miliónov videní a číslo každým dňom rastie.

„‚Syndróm šťastného dievčaťa‘ je druh choroby, ktorú by chcel dostať každý. Je to presne tak, ako to znie: stav bytia, v ktorom vám všetko vychádza a príležitosti vám padajú do lona, ako keď z neba pršia dolárové bankovky,“ hodnotí tento fenomén reportérka portálu Vox Rebecca Jenningsová.

A ako presne sa k požadovanému stavu dostať? To je jednoduché:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Pseudoveda

TikTok

Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie