Denník N

Zbesilé preteky o vyhľadávač s umelou inteligenciou. Vyhrá Google alebo Microsoft?

Ilustráciu vytvorila umelá inteligencia DALL-E podľa zadania: "Microsoft and Google struggling head to head employ AI in their search engines, watercolor, chalk, realistic". Foto - DALL-E/Petr Koubský
Ilustráciu vytvorila umelá inteligencia DALL-E podľa zadania: „Microsoft and Google struggling head to head employ AI in their search engines, watercolor, chalk, realistic“. Foto – DALL-E/Petr Koubský

Koncom minulého roka sa široká verejnosť mohla zoznámiť s nástrojom ChatGPT spoločnosti OpenAI. Je to konverzačná aplikácia, ktorú môžete požiadať, aby s vami diskutovala o filozofii, napísala pre vás počítačový program alebo esej, vysvetlila vám teóriu relativity alebo poradila, ako sa viaže lodný uzol.

To všetko zvládne (aj v slovenčine) – občas s chybami, ale nezabudnime, že ide o produkt strojového učenia, ktorý sa zdokonaľuje pomocou svojich skúseností.

Jednu vec ChatGPT nedokáže, ale zámerne. Nevie hľadať na internete. Svoje znalosti čerpá výhradne z trénovacích dát, ktoré mu predložili jeho tvorcovia. Keď v nich požadovaná odpoveď nie je, skúsi ju vytvoriť pomocou analógie, teda vlastným úsudkom, čo sa niekedy podarí lepšie, inokedy menej.

V súčasnej podobe je ChatGPT skôr hračka (a ochutnávka budúcich vecí) než praktická pomôcka. Kto ju používa na vážne mienenú prácu – a sú aj takí –, to robí na vlastné riziko a mal by byť obozretný. Na túto umelú inteligenciu sa zatiaľ spoľahnúť nedá.

To sa však už o niekoľko dní môže dramaticky zmeniť. Microsoft sa chystá – ak chápeme správne jeho náznaky – prepojiť ChatGPT so svojím vyhľadávačom Bing. Môže to urobiť, pretože je najväčším investorom do spoločnosti OpenAI a v januári 2023 svoj podiel ďalej navýšil.

Nie je vylúčené, že Bing nepoznáte, hoci je druhým najpoužívanejším vyhľadávačom na svete. Google má totiž pred ním obrovský náskok. Ani najväčšia technická inovácia by asi len tak ľahko nespôsobila, že ľudia prestanú googliť a začnú „bingovať“. Google – presnejšie povedané vedenie holdingu Alphabet – však situáciu vidí ako hrozbu a podľa toho aj koná.

Už niekoľko mesiacov sa obe firmy nesmierne ponáhľajú a pritom starostlivo sledujú súpera. Google v decembri interne vyhlásil poplach (červený kód) vyvolaný verejnou dostupnosťou konkurenčného ChatGPT a takmer súčasne oznámil prepúšťanie šiestich percent svojich zamestnancov (asi 12-tisíc ľudí).

Podobne prepúšťa aj Microsoft (10-tisíc ľudí alebo päť percent zamestnancov). Obe firmy očividne obmedzujú nadbytočné aktivity a snažia sa čo najviac staviť na vývoj AI.

Google uvádza Barda, Microsoft kontruje

Teraz preteky prechádzajú do viditeľnej fázy. Google ohlásil, že v stredu 8. februára o 14.30 h (stream) nášho času uvedie zásadné novinky – najskôr trochu tajomne, potom však jeho generálny riaditeľ Sundar Pichai

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Google

Umelá inteligencia

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie