Denník N

Americký veľvyslanec: Pozrite sa, čo odporcovia zmluvy s USA hovorili pred rokom a porovnajte to s realitou. Všetko je lož

Americký veľvyslanec na Slovensku Gautam Rana. Foto N -. Vladimír Šimíček
Americký veľvyslanec na Slovensku Gautam Rana. Foto N -. Vladimír Šimíček

Americký veľvyslanec Gautam Rana pôsobí na Slovensku iba pol roka, no už stihol byť pri páde vlády a musel riešiť šírenie dezinformácií, ktoré propagujú aj politici Smeru. Naposledy im to vyčítal osobne spolu s viacerými západnými diplomatmi na stretnutí, ktoré zorganizoval Robert Fico.

Rozprávali sme sa:

  • ako si zvykol na Slovensko a v čom je iné na rozdiel od Slovinska, kde tiež pôsobil;
  • o dezinformáciách, ktoré o USA šíri Fico a ďalší politici Smeru;
  • čo si myslí, keď o prezidentke hovoria ako o posluhovačke americkej ambasády;
  • o tom, ako si vedie Slovensko počas vojny na Ukrajine.

Veľvyslancom na Slovensku ste sa stali koncom septembra 2022. Dokázali ste sa odvtedy v slovenských reáliách zorientovať, aby ste sa nestratili v aktuálnom dianí?

Úplne bez problémov. Keď som sa tu usadil, veľmi rýchlo som zistil, že Slovensko je veľmi pekná krajina. Stihol som aj trochu cestovať, bol som v Košiciach, Prešove a Žiline. Hneď, ako sme sem prišli s rodinou, boli sme na Dňoch zelá v Stupave a bolo to úžasné. Trochu som už vašu krajinu pochopil. Je pravda, že v politike máte veľa strán, je to komplikované aj pre Slovákov. A krátko pred tým, ako som prišiel, SaS položila vládu. Na ambasáde však máme veľmi dobrý tím a často stretávam politických lídrov, takže som nemal problém rýchlo sa zorientovať.

Je zložité posielať domov správy o vývoji na Slovensku, keď sa situácia niekedy mení z hodiny na hodinu?

Nechcem, aby to vyznelo arogantne, ale vôbec. Je to súčasť mojej práce. Slúžil som vo viacerých krajinách, a niektoré sú veľmi podobné Slovensku. Pôsobil som v Slovinsku, ale napríklad aj v Iraku či Pakistane a Afganistane. Aj tam je veľa politických strán. Slováci nie vždy vedia, čo sa bude diať. Opýtate sa troch Slovákov a dostanete päť rôznych názorov, ako to dopadne. Je to fascinujúce obdobie.

Ísť na Slovensko je ako vyhrať jackpot

Pracovali ste aj na americkom veľvyslanectve v Slovinsku. Keď vás pridelili na Slovensko, nemali ste doma problém vysvetliť, že idete do inej krajiny? 

Je to len o mene (smiech). Sú tu, samozrejme,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Robert Fico

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie