Denník N

Obedy zadarmo pre školákov sú späť, Kollár presvedčil Hegera aj Matoviča

Foto - TASR
Foto – TASR

Za posledné štyri roky menili politici obedy zadarmo trikrát, a to pred voľbami alebo po nich. Štát sa doteraz nepozrel na to, ako systematicky pomôcť tomu, aby mali všetky deti dobré a zdravé jedlo.

Sme rodina presadila v parlamente dotácie na obedy pre školákov, ktorými štát doplatí náklady na suroviny na obedy, ktoré by inak platili rodičia. Či budú obedy pre rodičov úplne zadarmo, nie je úplne jasné, o prípadných doplatkoch ešte musia rozhodnúť samosprávy, pod ktoré školy a ich jedálne patria.

Návrh Sme rodina napriek počiatočnému odmietaniu podporilo aj OĽaNO a prešiel aj s podporou opozície, keďže za hlasoval Smer, Hlas aj extrémisti. Aj poslanci SaS zahlasovali za zákon o hmotnej núdzi, ktorého súčasťou boli obedy zadarmo. Liberáli však nehlasovali za konkrétnu úpravu dotácie na obedy, ktorú spresňoval pozmeňovací návrh Petry Krištúfkovej (Sme rodina). Za tento pozmeňovací návrh hlasovalo 105 poslancov a väčšina poslancov SaS sa zdržala. Spolu s SaS sa zdržali aj poslanci okolo Jána Budaja z Občiansko-demokratickej platformy.

Hlasovanie vzbudilo veľký záujem aj preto, že obedy zadarmo zrušila práve táto koalícia s účinnosťou od septembra 2021.

A čo na to Heger?

Ešte v utorok ráno to vyzeralo, že návrh prešiel proti vôli predsedu vlády Eduarda Hegera. Premiér v relácii televízie Joj Na hrane 26. januára tvrdil, že na plošné obedy zadarmo peniaze v rozpočte nie sú a že na návrh Sme rodina odpovedal nie. Keď sa Denník N spýtal, či tento jeho názor platí aj teraz, Úrad vlády SR v utorok ráno odpísal: „Áno, samozrejme, to, čo pán premiér povedal, to platí.“

Predseda OĽaNO Igor Matovič však povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Eduard Heger

Igor Matovič

Obedy zadarmo

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie