Denník N

Zemetrasenie poškodilo aj vzácne hradby v neoficiálnej metropole Kurdov. V kraji, kde Erdoğan vládne tvrdou rukou

Hrad v Gaziantepe pred a po zemetrasení. Foto - Twitter
Hrad v Gaziantepe pred a po zemetrasení. Foto – Twitter

Erdoğan na východe krajiny po ničivom zemetrasení vyhlásil na tri mesiace výnimočný stav. Nakoľko ovplyvní nadchádzajúce prezidentské aj parlamentné voľby, sa ešte len uvidí.

Keď sa linkový autobus na ceste z Tatvanu do Vanu vo východnom Turecku zrazu zastavil niekde pod kopcom, mysleli sme si, že je tam zastávka.

Autobus bol plný, preto sme nevideli dopredu. Doliehal odtiaľ naliehavý a značne panovačný hlas, cestujúci sa začali hrabať v taškách, uličkou sa predieral vojak so samopalom a pýtal doklady. Naše pasy len preletel, domácich kontroloval dôkladne.

Stáli sme na check pointe, za betónovými zátarasami stálo obrnené auto, na stojke bol vojak a ďalší stáli vonku a kontrolovali kufor autobusu. Na západe a juhu krajiny sme sa s ničím podobným nestretli, na kurdskom východe to bola úplne bežná situácia.

A keď sme sa neskôr presúvali do neoficiálneho hlavného mesta Kurdov Diyarbakiru, sieť check pointov sa zhusťovala a vojenské kontroly boli na každom vstupe a výstupe z kurdských miest.

Turecká armáda v horúcom regióne nenecháva nič na náhodu.

Kurdi sa snažili o vlastný štát

Silné zemetrasenie najviac zasiahlo juhovýchodné Turecko a severozápad Sýrie. Zomrelo zatiaľ viac než 11-tisíc ľudí, počet obetí bude ešte stúpať.

Ide o oblasť, kde žije prevažná časť kurdskej menšiny, oblasť, ktorá patrí v Turecku medzi tie najchudobnejšie a aj najviac zo strany Ankary potláčané.

Novodobé dejiny tu sú spojené so snahou najväčšej menšiny, ktorá tvorí okolo 20 percent celého obyvateľstva, spočiatku o vlastný štát, neskôr o sebaurčenie či aspoň o uznanie svojich práv v rámci autonómie. Nič z toho sa nestalo, a tak je len územím, ktorého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie