Denník N

Nesrovnal vidí Starý most ako dokončený, Bratislava nechápe (+ foto)

Lavička s miestom, odkiaľ by mal byť z mosta pekný výhľad. Foto N - Matej Dugovič
Lavička s miestom, odkiaľ by mal byť z mosta pekný výhľad. Foto N – Matej Dugovič

Nový Starý most stihli dokončiť len pre Európsku komisiu. Robotníci sa nebalia, na moste je viacero chýb a nedokončených miest.

Predstavte si, že si kúpite nové auto. Výrobca tvrdí, že je hotové, no dodá ho poškriabané. Nemôže jazdiť, chýbajú mu spätné zrkadlá či prevodovka, ktorú doň ešte domontujú. Až potom auto prejde technickou skúškou a môže ísť na cesty. O pár mesiacov.

Takto podobne si nový Starý most predstavuje primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. V utorok 15. decembra uplynul termín na dokončenie mosta. Nesrovnal vyhlasuje, že to stihli.

Električka neprejde

Hoci most má aj v deň odovzdania od dokončenia ďaleko, stavebná firma aj primátor si našli kľučku, ako hovoriť o dodržanom sľube a splnených záväzkoch. Nesrovnal opäť zopakoval, že sa stal zázrak.

Nedokončené práce sú podľa mesta iba akési nedorobky a drobnosti, ktoré nie sú až také podstatné. Električka však cez Dunaj stále nedokáže prejsť. Fyzicky, nie preto, že trať nebude ešte niekoľko mesiacov skolaudovaná, na čo sa odvoláva primátor.

Čo ešte chýba na „dokončenom“ moste
Autor: Martina Pažitková

Pod mostom ešte robotníci navyše obkladajú jeden z pilierov. Tieto práce malo pôvodne platiť mesto. Eurovia však primátorovi oplatila ústretovosť. On jej odpustil niekoľkomiliónovú pokutu za meškanie, firma za ďalšie práce po termíne nebude pýtať peniaze.

Do centra na Štúrovu ulicu aj Šafárikovo námestie sa pomaly vracia aj život, na tomto mieste je rozdiel najviditeľnejší. Zo staveniska sa z týždňa na týždeň stala ulica pre ľudí. V týchto miestach robotníci napríklad maľujú na cestu cyklotrasy, po ktorých vzápätí jazdia autá.

Hitom internetu sa stala nová časť Šafárikovho námestia s kruhovými lavičkami a veľkými stĺpmi na mieste. Na Facebooku to ľudia ironicky označili za novú dominantu mesta. Hnevá ich najmä dlažba pre nevidiacich osadená v asfalte do tvaru písmena Z.

Nové lavičky na Šafárikovom námestí. Foto N – Matej Dugovič

Ešte trochu vysušiť betón

Za oplotenou bránou k mostu to však ako hotový projekt vyzerá ešte menej. Betón medzi koľajnicami je ešte vlhký, niekde prikrytý stanmi, aby čo najskôr vyschol. Miestami chýbajú zvodidlá a trčia káble, električke by v ceste prekážali aj odložené stroje.

Na oboch stranách mosta sú dve vyhliadky s drevenými lavičkami na schodíkoch a odpadkovými košmi. Z jednej strany je výhľad na nábrežie s Euroveou, vežiaky a les. Lávku s výhľadom na centrum s Hradom či Dómom sv. Martina ešte dorábajú. Chodníky sú na rozdiel od predchádzajúceho mosta široké, na obe strany sa vedľa seba zmestia cyklisti aj chodci.

Nemusia sa ani báť, že sa pod nimi preboria staré drevené laty, podlaha je betónová, no ešte neupravená a špinavá. Robotníci na ňu musia domaľovať čiary.

Pre mnohých odpudivá zelená farba mosta ešte ani nestihla poriadne zaschnúť, a už je zrelá na nový náter. Takmer po celom zábradlí sú škrabance, niekde ryhy hlboké až ku kovu. Zárezy sú aj na obrovskej oceľovej konštrukcii, na jednom mieste presvitá spod farby nápis Antifa.

Dekoratívne koše sú zatiaľ zabalené v igelite, ľudí sem až do konca januára nepustia a most má strážiť mestská polícia s bezpečnostnou službou. Počas slávnostného odovzdávania však na stavbu prekĺzlo niekoľko dôchodcov a mamička s kočíkom, ktorú vyhnali.

Na petržalskej strane je už nová zastávka aj s interaktívnymi automatmi na lístky. Koľaje ešte potrebujú pri vstupe na most zaliať betónom, no aj tu je už takmer hotovo.

Bratislava ešte zaplatí

Primátor tvrdí, že sa mu most páči a je dokončený riadne a včas. „Keď sa blíži posledný termín, tak všetci pracujú viac. Máte to aj v rodine. Pred Vianocami, keď je koniec roka, tak sa začne upratovať a viac sa pripravovať. Tak to bolo aj na tomto moste.“

Mesto síce projekt odovzdalo včas, no musí ešte zaplatiť faktúru za náklady, ktoré neboli v cene diela. Napríklad za prieskum, ktorý mal odhaliť bomby v Dunaji. Ten robili ešte za predchádzajúceho primátora Milana Ftáčnika. Práve zaňho vznikol sklz. Nesrovnal tvrdí, že sú to veci mimo projektu, no ešte nevie povedať presnú sumu.

Chodci sa cez most dostanú asi až koncom januára, električka podľa primátora najskôr v marci. Mesto zatiaľ nepustí ani autá na Štúrovu ulicu.

Fotogaléria: Nedokonalosti nového mosta

Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Káble na stavenisku. Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Fúrik sa ešte stále zíde. Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Električka by neprešla. Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Farba je doničená a poškriabaná. Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Vstup na most. Toto je hotová novostavba? Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Cyklotrasu maľovali, keď autám naskočila zelená, na chvíľu odstúpili a kolesá prešli po čerstvom nátere. Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Nová zastávka pred Univerzitou Komenského. Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Vyhliadka z mosta s lavičkou. Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič

Chodník vyzerá byť nový. Foto N – Matej Dugovič

Pod novou petržalskou estakádou vedúcou z mosta je bahnisko. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie