Denník N

Segregačné múry a geto Angi Mlyn. Boli sme tam, kde žil obvinený z vraždy ženy v Michalovciach 

Geto v Angi Mlyne. Foto N – Andrej Bán
Geto v Angi Mlyne. Foto N – Andrej Bán

K horšiemu sa situácia v gete v Michalovciach zlomila, keď tam pred 20 rokmi presťahovali neplatičov, mesto na to využilo úskok.

Keď idete autom – povedzme – na Ukrajinu, s najväčšou pravdepodobnosťou prechádzate perifériou Michaloviec. Kruhové objazdy, sídlisko, obchody. Ako u nás všade. Ak ste pozorní, medzi panelákmi si všimnete nepatričné múry. Na jednom je nápis PREPÁČTE. „Kto? Komu? Za čo?“ pýtate sa v duchu. Autor nápisu je doteraz neznámy.

Miestni vám vysvetlia, že múry pred viac ako dekádou dalo postaviť mesto, aby zabránilo Rómom z neďalekého geta chodiť popod bytovky. Vraj robili neporiadok, hluk, vykonávali potrebu, v lete si tu pri ohníkoch opekali a inak obyvateľov obťažovali.

Ak otočíte zrak na opačnú stranu, uvidíte v diaľke za poľom, po ktorom neustále kamsi kráčajú hlúčiky ľudí, nižšie bytovky. Mestské geto, kde žije marginalizovaná rómska komunita, sa volá Angi Mlyn. „Koho? Mlyn?“ pokračujete v duchu v otázkach. Miestni vám vysvetlia, že pozemky s mlynom tu skutočne vlastnil istý pán Angi.

A práve tu žil 18-ročný Valentín, obvinený z vraždy 46-ročnej bývalej zdravotnej sestry, ktorá pracovala v zahraničí. Dnes je vo väzbe. Prípad na Nový rok otriasol Slovenskom. Situáciu zneužili na demonštráciu aj kotlebovci.

Obyvatelia Angi Mlyna prechádzajú cez sídlisko. Foto N – Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Geto zvnútra

„Radšej sa tu nezastavujme,“ povie terénna sociálna pracovníčka, keď vchádzame do Angi Mlyna na felícii, ktorú jej poškodili podľa jej vlastných slov tunajší úžerníci. Chce radšej ostať v anonymite. Svoju prácu robila viac ako päť rokov, všetci ju tu poznajú a ona tu pozná každého. Dnes je učiteľka. Skončil sa projekt, z ktorého boli peniaze na jej plat.

Na začiatku geta sú udržiavané rodinné domy s oplotením a so zaparkovanými audinami či BMW. Domy sú evidentne iné, v lepšom stave ako „vybývané“ dvojpodlažné bytovky na Mlynskej ulici za nimi, nehovoriac o chatrčiach celkom vzadu.

Hlavný úžerník mal podľa tereňáčky vzadu obchod s potravinami.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie