Denník N

Karas si plní svoj sen, mení trestný zákon. Kočner môže ľutovať, že až teraz

Minister spravodlivosti Viliam Karas odporúča kontroverznú novelu Sme rodina stiahnuť. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister spravodlivosti Viliam Karas odporúča kontroverznú novelu Sme rodina stiahnuť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková kritizuje, že jej nástupca znižuje viaceré sadzby ešte viac, ako sama navrhovala. Na riziká upozorňuje aj šéf NAKA Ľudovít Daňko.

Poverený minister spravodlivosti Viliam Karas si plní jednu z túžob, s ktorými prevzal po Márii Kolíkovej (SaS) úrad. Ako bývalý advokát a šéf advokátskej komory mení trestnú politiku krajiny.

Karas v utorok predstavil veľkú novelu trestného zákona, na ktorej začala pracovať jeho predchodkyňa. „Za úspešné zavŕšenie prípravy novely trestného zákona považujem aj tento deň,“ povedal pri predstavovaní zmien na tlačovej besede.

„Dokončil som to tak, že nikto nie je úplne spokojný,“ vyhlásil minister s tým, že to môže zabezpečiť priechodnosť zákona v parlamente.

Od toho je však ešte ďaleko. Karasova novela sa zatiaľ nedostala ani na Legislatívnu radu vlády. Očakáva, že sa tak stane do dvoch týždňov.

Následne poputuje na vládu. A ak ju tá schváli, až potom zamieri do parlamentu. Podľa ideálneho scenára by do polroka teda mohla byť prerokovaná. Predbežnú účinnosť novely navrhuje ministerstvo spravodlivosti na začiatok roka 2024.

„Dať takúto veľkú novelu trestného zákona do parlamentu je naozaj veľké riziko,“ varuje exministerka spravodlivosti Kolíková. Hovorí, že Karas by mal jasne povedať, kde je jeho červená čiara.

„Mal by sa starať o takúto novelu a byť pripravený stiahnuť ju, ak sa dostane jednoznačne niekde, kam už nepatrí,“ vraví.

„Momentálne vládne v parlamente väčšina náhod a rozhoduje Boris Kollár (Sme rodina) a neviem, čo bude na konci dohody s prípadnou opozíciou,“ upozorňuje Kolíková.

Kočner môže ľutovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie